evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Creatorul  -  Către a opta zi  -  Invizibilul  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Norma  -  Peştele albastru  -  Întâlnirea  -  Theron Girradus  -  Casa de la marginea pădurii  -  Lumina neagră  -  Conştientizarea  -  Halta părăsită  -  Ceaţa  -  Poporul perfect  -  Gri şi roşu auriu  -  Primăvara nucleară  -  Camera de la capătul holului  -  Accidentul  -  Luminile oraşului XIX  -  Nyprus  -  !NFERNUL (fragment): Autistul  -  Somnul  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (II) Poetul Soarelui  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  Uezen. Echilibrul lumilor  -  Tarsius  -  Comando Fox  -  Epsilon  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Nevastă rea  -  Simbioza  -  Lunga vară  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Bătălia pentru supravieţuire  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  Omul apropiat  -  Paradox  -  Inelele lui Saturn  -  Talent  -  Flida Flado  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Drumul care nu se vede  -  Cursa  -  Metastază  -  Joia neagră  -  X Factor  -  Pescăruşul


Discovery se întoarce pe Pământ

News TeamPublicat Luni, 8 August 2005, ora 08:14

      Astronautii navetei Discovery se pregatesc sa reintre în atmosfera. Echipajul s-a declarat foarte încrezator în legatura cu aterizarea.

     

      NASA a declarat ca Discovery va rezista la caldura asociata reintrarii în atmosfera terestra, spre deosebire de ceea ce s-a întîmplat cu naveta Columbia în anul 2003, care a luat foc si s-a dezintegrat, provocînd moartea celor 7 membri ai echipajului.

     

      Sîmbata Discovery s-a desprins de Statia Orbitala Internationala, la care a fost acostata.

     

      Comandantul navetei, Eileen Collins, a declarat sîmbata: "Cred ca Discovery e în mare forma. În aceasta dimineata am verificat sistemele de zbor. Totul a fost verificat în amanut. Sînt foarte încrezator în legatura cu aterizarea.

      Sigur, ne facem gînduri din cauza Columbiei, dar vom fi foarte concentrati asupra a ceea ce trebuie sa facem în mod practic".

     

      Si directorul de zbor LeRoy Cain a spus: "Trebuie sa privim înainte, nu în urma".

     

      El a mentionat si ca vremea prognozata pentru momentul aterizarii la Cape Canaveral este buna.

     

      Discovery este prima naveta spatiala lansata dupa o pauza de doi ani, care a urmat dezastrului navetei Columbia.

     

      Lansarea a fost amînata o data din cauza unor defectiuni la rezervoarele de combustibil.

     

     

      Stricaciunea produsa la învelisul termic

     

      Dupa lansarea de acum 13 zile, au fost descoperite unele stricaciuni la învelisul termic al navetei, similare celor care au produs explozia navetei Columbia la reintrarea în atmosfera terestra.

     

      Doi astronauti au iesit în spatiu si au facut reparatiile, conform instructiunilor primite de la NASA.

     

      Aterizarea este programata luni la ora 11:46 am (08:46 GMT)

     

          

      Toata lumea urmareste astazi cu emotie reintrarea navetei Discovery in atmosfera Terrei. Astronautii sunt increzatori ca nu vor avea probleme, pentru ca au reparat, pe orbita, naveta, insa specialistii cred ca si cea mai mica fisura in scutul termic poate determina un accident similar celui suferit de naveta Columbia in 2003.

     

      Naveta Discovery este programata sa aterizeze astazi la Cape Canaveral, in Florida, in jurul orei locale 4:46, insa cei sapte astronauti de la bord sunt constienti ca, odata reintrati in atmosfera Pamantului, doar norocul ii mai poate feri de soarta tragica a echipajului navetei Columbia.

     

      Dupa desprinderea de Statia Spatiala Internationala (ISS), echipajul de pe Discovery si-a petrecut ziua de ieri facand ultimele pregatiri pentru intoarcerea pe Terra, stiind ca aceasta calatorie poate fi fatala.

     

      Naveta Columbia s-a prabusit, dupa ce a explodat la reintrarea in atmosfera, in 2003, deoarece o bucata de spuma izolanta i-a deteriorat o aripa la lansare si scutul termic al vehiculului. Nici misiunea navetei Discovery nu a fost lipsita de emotii.

     

      Tot la lansare, mai multe bucati din spuma izolatoare buclucasa s-au desprins din rezervorul exterior al navetei si au lovit vehiculul spatial, reusind sa disloce unele placute termice.

     

      Astronautii de pe Discovery au examinat cu atentie locurile unde s-a produs impactul si, impreuna cu specialistii de la agentia spatiala americana, au decis, in premiera pentru istoria astronautica a omenirii, sa repare naveta pe orbita, in timp ce aceasta era atasata la Statia Spatiala Internationala.

     

      Doi astronauti au iesit in spatiu si au efectuat reparatiile, care s-au dovedit a fi "usoare, dar delicate", intreaga operatiune fiind descrisa drept un succes.

     

      Raman insa locuri de impact unde nu s-au efectuat nici un fel de lucrari, deoarece NASA a considerat ca reprezinta un risc calculat. Acestea s-ar putea dovedi "calcaiul lui Ahile" daca naveta reintra in atmosfera terestra cu scutul termic avariat, asa cum s-a intamplat si in cazul Columbiei. Naveta va ajunge la viteze ce depasesc 25.000 de kilometri pe ora si temperaturi care se apropie de 3.000 de grade Celsius.

     

      La astfel de extreme, cea mai mica problema la scutul termic poate cauza o catastrofa, permitand aerului fierbinte sa patrunda in nava.

     

      Echipajul navetei spatiale Discovery se bucura la gandul ca va face, cat de curand, un dus si va lua cina in familie, chiar daca i-ar fi placut sa ramana mai mult in spatiu, potrivit AFP. "Toti vrem sa ne revedem familiile, sa facem un dus si sa mergem la masa", a spus astronautul Charles Camarda in numele tuturor membrilor echipajului Discovery.

     

      Comandantul Eileen Collins a decis ca se va gandi la Columbia dupa aterizare, nu in timpul procedurii de intoarcere. "Discovery este intr-o stare absolut magnifica, verificarile au iesit perfect si am foarte mare incredere in reintrarea navetei in atmosfera", a spus ea.

     

      James Kelly, copilotul navetei, a spus ca accidentul din 2003, in urma caruia au murit sapte astronauti, "este in permanenta intr-un colt al mintii noastre, dar maine vom avea o zi incarcata, iar lucrurile vor merge la fel de bine ca in timpul antrenamentelor".

     

      Chiar si in cazul in care Discovery aterizeaza cu bine, NASA are deja o serie de probleme pe care va trebui sa le rezolve. Deocamdata, toate zborurile au fost sistate. "Pana cand nu vom rezolva problema, nu vom mai face nici o lansare", a de-clarat directorul de program al zborurilor spatiale, Bill Parsons.

     

      Asta inseamna ca acele trei navete spatiale ale NASA - Atlantis, Endeavour si Discovery - vor fi blocate la sol pentru o perioada de timp. De altfel, agentia se gandeste serios sa-si inlocuiasca navetele cu rachete similare Soyuz-urilor rusesti. Motoarele navetelor ar fi refolosite pentru a propulsa un vehicul puternic.

     

      Echipajul ar calatori in spatiu separat, cu o racheta mai mica, iar cele doua vehicule s-ar intalni pe orbita. In pofida acestor planuri ce ar reduce riscul unor accidente, va dura cativa ani pana cand rachetele vor fi gata de lansare, ceea ce s-ar putea dovedi prea tarziu pentru Statia Spatiala, care este inca in constructie si depinde de lansarile americanilor.

     

Sursa :   BBC Romanian / Jurnalul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online