evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Invizibilul  -  Cursa  -  Portiţa  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  Luminile oraşului 2 (III)  -  Luminile oraşului XX  -  Drum fără întoarcere  -  Jocul  -  O faptă eroică fără de ecou  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Contrapaganda  -  Luminile oraşului XXIII  -  Schimbare de management  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Omul invizibil  -  Luminile oraşului XXV  -  Plasa pe jăratic  -  Umbrele nopţii  -  Castravetele  -  Coconul  -  Exterminatorul  -  Meduza (IX)  -  Mutare disciplinară  -  Întreg  -  Poveste de viaţă  -  Cioara  -  Caiet de regie  -  Clocitorul Josh  -  Comando Fox  -  Locul pierdut  -  Război obişnuit  -  ªarpele Midgardului  -  Praf minune  -  Corespondenţă literară  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Penato e căutat de prieteni  -  Necunoscutul intrigant  -  Robotul  -  Cerşetorul  -  Povestire  -  Pânza de păianjen  -  Asaltul  -  Ceaţa  -  Liniştea  -  Jocul Zeilor (V)  -  Meduza (V)  -  Copilul gheţii  -  Puroi I


Casa viitorului în varianta germană

Deutsche Telekom a inventat o casa din care nu mai are rost sa iesi

News TeamPublicat Sâmbătă, 20 August 2005, ora 23:33

      Operatorul german de telecomunicatii Deutsche Telekom a utilat o casa din centrul Berlinului cu cea mai noua tehnologie, care permite locatarilor sa utilizeze o serie de aparate si roboti care vor prelua activitatile casnice. "Ideea este ca poti sa nu iesi deloc din casa. Poti sa faci totul inauntru", a declarat administratorul imobilului futurist, Anne-Kathrin Berends, citata de Reuters. In fiecare incapere se afla un ecran cu plasma, care poate fi utilizat atat pentru divertisment, cat si pentru informare, toate fiind conectate la internet.
     
      "Oricine poate vedea imediat cat de simplu si de eficient integreaza fiecare aspect al vietii cotidiene solutiile de comunicatii oferite de noi", a afirmat Achim Berg, membru al consiliului de conducere al T-Com, divizia de telefonie fixa a Deutsche Telekom. Una dintre particularitatile casei este cea a iluminatului. Locatarii pot sa schimbe foarte usor schema de culori a incaperilor in care se afla. Nici comunicarea personala directa nu mai reprezinta o necesitate. Locatarii pot sa interactioneze printr-un dispozitiv multimedia, prin intermediul caruia pot sa faca schimb de e-mail-uri, poze sau mesaje text. In cazul in care cei din casa nu doresc sa primeasca musafiri, pot sa activeze sistemul de inregistrare video pentru mesaje. Locatarii mai au posibilitatea sa stea confortabil in fotoliu, in timp ce un robot aspirator curata in locul lor sau in timp ce hainele se calca singure.
     
      In aceasta casa, grija copiilor este mult usurata, cei mici fiind supravegheati in permanenta de o camera de luat vederi. Daca cei din casa doresc sa faca un tur virtual al Berlinului in timp ce fac exercitii de intretinere, este de ajuns sa utilizeze aparatul de alergat si sa porneasca ecranele cu plasma pe care pot urmari un traseu ales sau aleator. Imobilul T-Com a fost construit de firma WeberHaus, care realizeaza case prefabricate pentru mii de germani, iar initiatorii acestui proiect spera ca astfel de dotari sa fie din ce in ce mai des cerute de famiile germane cu venituri medii. Mobila a fost furnizata de Neckermann, iar automatizarile casei au fost realizate de Siemens.
     
      "Este un prototip. Dorim sa aflam parerea germanilor obisnuiti despre acest gen de tehnologie", a precizat Berends, adaugand ca aparatele cu care este dotat imobilul vor ajunge pe piata in maximum 18 luni. Pana in prezent, cei care au probat dotarile casei s-au aratat cel mai incantati de sistemul de reglare a luminii.
     
      Deutsche Telekom are in vedere scoaterea pe piata, in urmatoarele 18 luni, a sistemului de trimitere de mesaje, care va costa maximum 500 de euro. Siemens a mai dezvoltat sisteme care realizeaza o gama mai vasta de activitati, de la asigurarea securitatii pana la reglarea temperaturii. Insa nu toate acesteau au fost instalate in casa T-Com, deoarece realizatorii proiectului s-au temut ca unii vizitatori ar putea fi coplesiti de multitudinea dotarilor. Pana in prezent, un singur vizitator (italian) s-a aratat interesat de cumpararea casei cu toate dotarile.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online