evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Imdiola  -  Talent  -  Ankirah  -  Punct. ªi atât  -  Poveste de mahala IV : A înnebunit lupul!  -  Copilul gheţii  -  Joia neagră  -  Înainte ca toate imaginile să dispară...  -  Colecţionarul de îngeri  -  Drumul spre (II)  -  Sedrina  -  Războiul lumilor  -  Gustul libertăţii  -  Timpuri Noi  -  Jocul Zeilor (IV)  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Jurământul  -  “Virusul”  -  Cap de listă  -  Jocul Zeilor (VI)  -  Gondolierul  -  Halucinaţie  -  Nu este prima dată  -  Visul demiurgului  -  Sunet pentru suflet  -  Câmpurile magnetice ale lui Belizarie  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Fragmente de... viaţă  -  Jocul Zeilor (I)  -  Lacul negru  -  O scânteie într-un ocean de linişte  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Răspuns fără întrebare  -  Fără doar şi poate  -  O lumânare pentru mama !  -  Virus de sticlă  -  Ultima eclipsă (I)  -  Colecţionarul  -  Criminali Umanitari  -  ªarpele Midgardului  -  Ignis  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Luminile oraşului XXXII  -  Luminile oraşului VI  -  Cioara  -  Povestea unui ceas  -  Simbioza  -  Submarinul Roşu  -  Umbra  -  Arma secretă


Drone cu geometrie variabilă

Miniavioanele-spion copiaza forma aripilor pescarusilor

News TeamPublicat Duminică, 4 Septembrie 2005, ora 18:48

      O echipa de cercetatori ai Universitatii Florida a copiat miscarile aripilor pescarusilor pentru a dezvolta drone-spion care-si pot modifica forma in zbor. Avand dimensiunile unor jucarii, aceste drone - aparate de zbor comandate de la distanta - pot zbura in medii urbane, printre cladiri si au o manevrabilitate iesita din comun. Proiectul este finantat atat de NASA, cat si de Pentagon, urmand ca primele versiuni ale neobisnuitelor aparate de zbor, intesate cu o larga varietate de senzori, sa poata fi trimise in misiuni peste maximum doi-trei ani. Agilele drone mai sunt numite si MAV (Micro-Air Vehicles - microvehicule aeriene) si spre deosebire de suratele lor mai mari isi pot gasi si singure drumul spre locatiile pe care ar urma sa le monitorizeze, precum un anumit apartament dintr-un bloc, unde s-ar desfasura o activitate suspecta.
     
      Probleme de... trafic urban
     
      Cu toate ca este un domeniu relativ nou, s-a dovedit ca nu este chiar greu sa faci o aeronava, fie si mica, sa-si schimbe forma. Mai mare a fost problema realizarii acestui lucru in conditii de autopilotare a vehiculului, a apreciat dr. Rick Lind, unul dintre specialistii implicati in proiect. "Autonomia, pentru noi, implica situatia in care, utilizand camere de luat vederi sau alti senzori, aparatul sa poata detecta orice obstacole i-ar sta in cale. Noi putem sa preprogramam traseul in baza unor harti, dar nu putem anticipa stalpi, copaci si altele asemenea", a spus Lind.
      "Vehiculele trebuie sa poata identifica obiectele neasteptate, sa replanifice ruta de zbor si sa-si continue misiunea. Ne-am dat seama ca avem nevoie de agilitate si manevrabilitate mai bune, pentru a ne misca prin oras, asa ca ne-am intrebat cum o fac pasarile", a explicat cercetatorul american. Dronele masoara intre 15 si 21 centimetri (anvergura aripilor), dat fiind ca aparatele care depaseau aceste dimensiuni pierdeau mult la capitolul manevrabilitate, pentru a nu mai vorbi de faptul ca ar fi fost de-a dreptul batatoare la ochi.
     
     
      Stoluri electronice
     
      Testele initiale au vizat ca dronele-spion sa poata detecta agenti biologici, ceea ce au si facut, iar "aparatura utila" considerata de baza a cuprins acumulatorii, sistemul de pozitionare prin satelit (GPS), un microcomputer si echipament de comunicatii minimal. La Universitatea Florida este dezvoltata doar structura de baza a dronelor, senzorii pentru materiale chimice si biologice, precum si alte "accesorii" de spionaj, fiind realizate de "alte organizatii". Dar chiar si versiunea "baza" poate fi sofisticata, incluzand camere de luat vederi si microfoane. In cele din urma, astfel de drone vor avea dimensiunea unor vrabii, cel mult randunici, si vor zbura in stoluri, ceea ce se spera ca le va face mai greu de remarcat. Unul dintre scenarii implica si o "nava-mama", care sa aiba grija de "stol", in sensul de a coordona si prelua transmisiile fiecarei componente din teren.
      Capabilitatea de a schimba forma va fi, si ea, dusa la extrem, in functie de destinatia dronei. Spre exemplu, daca situatia o cere, drona poate sa-si detaseze aripile si sa se infiga intr-un spatiu foarte ingust, daca altfel nu incape in el. Cercetatorii implicati in proiect, dar si analistii programelor militare, estimeaza ca in viitorul nu foarte indepartat - maximum doua decenii - aceste drone vor scadea dramatic in dimensiuni, in principal datorita progreselor inregistrate si/sau preconizate in nanotehnologie. De la dimensiunile unei pasari mici, la cele ale unei muste de otet, sau chiar mai mici. La acel nivel, dronele vor fi capabile de un mimetism astazi de neatins, care sa nu se limiteze doar la modificarea formelor, ci si a culorilor sau a schemelor de culori.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online