evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Ciorna  -  Veşnic orizont  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Gândacul  -  Dincolo de evoluţie  -  Antarctic City  -  John-486  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Aniversarea  -  O dimineaţă perfectă  -  Peştera II  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Un bilet de plecare de pe Soregaard  -  Luminile oraşului XIV  -  Oglinda îngerilor  -  Enigma de cristal  -  Atalia  -  Jocul  -  Umbra  -  Criminali Umanitari  -  Genocidul  -  Recreaţia  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Ceaţa  -  Dimineaţă târzie  -  Paradox  -  Poetul cerşetor  -  Proprietate cu casă şi pădure  -  Geneza  -  Peştera I  -  Luminile oraşului XX  -  Drum fără întoarcere  -  Andru  -  Transcendere  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  Iluzia viselor  -  Talent  -  Inelele lui Saturn  -  Jocul  -  Soldatul  -  Uşa de la baie  -  Strada inocenţilor  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Fotografii  -  Camera de la capătul holului  -  Piatra  -  La frontieră  -  Mărturisirea lui Abel


Evadări din propriul corp

News TeamPublicat Duminică, 25 Septembrie 2005, ora 17:28

      Psihologii britanici pun sub lupa experientele extracorporale

     

      Psihologii Universitatii din Manchester, Marea Britanie, au lansat un ambitios program care isi propune studierea experientelor extracorporale, program la care sunt invitati sa participe, prin intermediul internetului, oameni din toata lumea. Cercetatorii britanici doresc sa compare raspunsurile date de cei care sustin ca li s-a intamplat sa simta ca au iesit din propriul trup, pe care il puteau vedea ca pe un simplu obiect, si de cei care nu au avut parte de o asemenea experienta, pentru a vedea daca exista ceva anume care ii face pe unii oameni susceptibili la ceea ce multi considera a fi un fenomen paranormal.

      In termeni conventionali, extracorporalitatea se defineste drept - o experienta in cadrul careia o persoana are senzatia ca observa lumea dintr-o locatie aflata in afara trupului sau - . In unele cazuri, subiectii au pretins ca au - vazut - sau - auzit - lucruri (obiecte care erau intr-adevar acolo, evenimente ori conversatii care au avut loc) pe care nu ar fi putut sa le observe din punctul/pozitia in care se afla corpul fizic.

     

     

      Factorii care favorizeaza parasirea trupului

     

      Potrivit statisticilor, una din zece persoane sustine ca a avut macar o data in viata o experienta extracorporala, in timpul careia se simtea de parca ar fi plutit deasupra trupului sau. In unele cazuri, fenomenul s-a produs spontan, fara nicio cauza aparenta, insa altii spun ca au trecut prin asa ceva in situatii extreme - intr-un caz de mare pericol, cand au fost pe punctul de a muri, dar si in urma consumului de droguri sau alcool.

      Ce se intampla exact in astfel de episoade nimeni nu stie. Tocmai de aceea, psihologul David White si colegii sai vor incerca sa adune mai multe informatii pe acest subiect, din analiza marturiilor voluntarilor.

      - Unele dintre primele teorii pe acest subiect porneau de la premiza ca exista ceva care intr-adevar paraseste trupul, cum ar fi constiinta, dar nu exista nicio dovada stiintifica in acest sens - , spune White. - Apoi au aparut teorii potrivit carora extracorporalitatea apare ca mecanism de aparare psihologica, atunci cand exista o amenintare directa la adresa corpului. Altii au spus ca nu este decat o halucinatie - , continua psihologul.

     

     

      Oameni care nu se simt bine in pielea lor

     

      Britanicii pornesc la drum cu propria teorie despre cauzele - desprinderii de propriul corp - . - Am constatat ca toate relatarile despre astfel de fenomene pornesc de la un element comun - toti subiectii vorbesc despre pierderea legaturii cu o parte a propriului trup - practic mintea nu mai primeste impulsuri informationale de la picioare, sa zicem, ori de la brate, de la trunchi etc. - , spune profesorul White.

      Echipa sa considera ca oamenii au senzatii diferite despre propriile trupuri, ceea ce ar explica de ce unii sunt capabili de extracorporalitate si altii nu. In opinia cercetatorului britanic, cei susceptibili sa traiasca astfel de experiente sunt, de regula, oameni care nu se simt bine in propriul trup, care se simt jenati cand se afla in centrul atentiei si sunt nemultumiti de felul cum arata, persoane macinate de anxietate, pentru care parasirea corpului vine ca o eliberare.

      Cercetatorii din Manchester spera sa convinga macar 3.000 de oameni sa raspunda chestionarului on-line, ce poate fi gasit la adresa www.freeresponse.org/ muobe/.

     

     

      La limita imposibilului

     

      Desi lucrarile de specialitate spun ca experienta decorporalizarii apare in situatii extreme, marturiile celor care au trecut prin asa ceva atesta ca aceasta se poate produce practic in orice conditii. Exista, spre exemplu, mai multe relatari ale unor motociclisti care au povestit ca au inceput pur si simplu sa pluteasca deasupra soselei, de unde se uitau la propriile trupuri care goneau mai departe. Culmea este ca nu s-a inregistrat niciun accident. Mai ciudate sunt marturiile venite din partea unor piloti, care s-au trezit nu doar in afara trupurilor lor, ci si in afara avioanelor pe care le pilotau. Unii cercetatori spun ca in cazul acestora explicatia ar fi conditiile de mediu - absenta vibratiilor si uniformitatea stimularii senzoriale.

      Cartile dedicate acestui subiect vorbesc si despre experiente extracorporale reciproce, care au legatura cu ceea ce unii numesc calatoria corpului astral. Astfel, un subiect este constient ca opereaza intr-un soi de corp duplicat, care poate calatori la mare distanta, unde vede o persoana si este constient ca si respectivul individ il vede pe el. Ulterior, acest al doilea personaj confirma ca l-a vazut pe primul la ora la care a avut loc presupusa decorporalizare.

Sursa :   Evenimentul Zilei (Stela Spataru)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online