evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Fotografii  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Închis  -  Anul 10000  -  Puroi III  -  Atalia  -  Curândul  -  Omega  -  Drumul care nu se vede  -  Caiet de regie  -  The Alien Revolution  -  Somnul uitării  -  Petrecerea  -  Poetul cerşetor  -  Elixirul vieţii  -  Apocalipsa  -  Jocul  -  Babylon Five: Mercenarii  -  Omul apropiat  -  Fata din vis  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Aseară...  -  Archeopterix  -  Coconul  -  Luminile oraşului XX  -  Aripile din cer  -  Luminile oraşului IX  -  Sexibon  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Pastel  -  Arma secretă  -  Printre oameni  -  Invizibilul  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Înger în oglindă  -  Acolo sus, vulbul  -  Gânduri  -  Lumina neagră  -  Pânza de paianjen  -  Puroi I  -  Cincizeci  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Reactorul  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  Fata morgana  -  O lumânare pentru mama !  -  K  -  Exterminatorul  -  Antarctic City


Marea rătăcire spaţială

News TeamPublicat Duminică, 2 Octombrie 2005, ora 12:47

      Directorul NASA considera ca, de trei decenii, programele spatiale au evoluat intr-o directie gresita
      Directorul NASA, Michael Griffin, a exprimat public o pozitie neobisnuit de critica la adresa propriei sale agentii, declarand pentru "USA Today" ca aproape toate programele spatiale cu echipaj uman din ultimele trei decenii, intre care naveta si statia spatiala, au fost nici mai mult, nici mai putin decat "greseli". Griffin a subliniat ca NASA "a pierdut calea" inca din anii 1970, cand agentia a pus capat misiunilor Apollo, favorizand in schimb programele navetelor si statiei spatiale americane. In ce priveste ultimul program, care a inghitit sume uriase de bani, reamintim ca a esuat lamentabil si a fost abandonat, apoi a fost resuscitat sub forma Statiei Spatiale Internationale, la care contribuie mai multe natiuni.
      "Acum e aproape obisnuit sa acceptam ca nu aceea a fost calea cea buna. Noi incercam in prezent sa schimbam acea cale, cautand sa provocam minimum de daune", a spus Griffin. Navetele spatiale au costat vietile a 14 astronauti, de la primul lor zbor, din 1982, si aproximativ 150 de miliarde de dolari de la debutul programului, in 1971. Nota de plata a statiei spatiale, al carei viitor este inca nesigur, va depasi la randu-i 100 de miliarde de dolari la data preconizata a finalizarii - 2010. Griffin, privit de apropiati drept un "visator realist" care chiar stie ce vorbeste, un om ferm si cu viziune, a parut sa faca un pas inapoi saptamana trecuta, cand a anuntat ca NASA va trimite din nou oameni pe Luna in 2018, intr-o nava spatiala asemanatoare capsulelor Apollo. De asemenea, in declaratii anterioare, Griffin aratase clar ca priveste programele navetei si statiei spatiale ca fiind "eronate", aratand punctual ca naveta are "imperfectiuni profunde" si ca statia spatiala nu merita "eforturile, cheltuielile, riscurile si dificultatile" pentru a trimite oameni in spatiu.
      Joe Rothenberg, seful programelor cu echipaj uman ale NASA in perioada 1995-2001, a sarit in apararea navetelor si a statiei, afirmand ca ele au oferit lectii valoroase despre cum ar trebui abordat spatiul. Dar el a recunoscut ca, "in perspectiva, se poate sa fi existat si alte cai".
     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Constantin Vlad)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online