evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
La chambre quotidienne (fr)  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Submarinul Roşu  -  Anul 10000  -  Meduza (I)  -  Înainte ca toate imaginile să dispară...  -  Corespondenţă literară  -  Concurenţă neleală  -  Liniştea  -  Penato e căutat de prieteni  -  Meduza (VI)  -  Sfântul  -  În noapte  -  Lumea de sus  -  Gri şi roşu auriu  -  Întreg  -  Nevastă rea  -  !NFERNUL (fragment): Autistul  -  Pânza de păianjen  -  Vid imprevizibil  -  Marea Neagră. Iulie  -  Joia neagră  -  Povestea gândacilor  -  Hora Ielelor, Pensiune III  -  Gol  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Dialog cu Ion Luca Caragiale  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Vânzatorul  -  În umbra deasă a realităţii  -  Fortul  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Diamantul  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Experienţă pecuniară  -  Păsări de pradă  -  Robotul  -  Contrapaganda  -  Almateea  -  Felix II  -  Macii  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (II) Poetul Soarelui  -  Piese de muzeu  -  Vânătoarea  -  Omul invizibil  -  Hoţul de timp  -  Legendele Căutării  -  Lunga vară  -  În umbra sorţii  -  Îngerul cenuşiu - Zora


Raiul tehnologiilor înalte

News TeamPublicat Duminică, 9 Octombrie 2005, ora 21:09

      In Japonia, la Tokyo, s-a deschis cea mai mare expozitie de tehnologie de ultima ora din lume

     

      Roboti biciclisti, articole de "informatica vestimentara", urmatoarea generatie de DVD-uri, transmisie sonora prin oase, retele electrice inteligente, telefoane pentru copii si varstnici - acestea sunt doar cateva dintre tehnologiile cele mai avangardiste si mai insolite pe care publicul le poate vedea reunite si expuse la salonul Ceatec, din Tokyo. Intalnire anuala a electronistilor, informaticienilor si designerilor profesionisti, dar si a pasionatilor de tehnologie, aceasta uriasa expozitie futurista profesionala (788 de expozanti, din care 495 sunt japonezi) este cel mai potrivit loc in care se poate vedea ce se mai pregateste in laboratoarele celor mai mari firme din lume.

     

      "Seisaku-kun" - robotelul biciclist

     

      Aici sunt aratate pentru prima oara prototipuri ale unor aparate care vor intra in viata noastra de zi cu zi, dar si demonstratii de tehnologii inovatoare, insa necunoscute marelui public. Un exemplu ar fi "Seisaku-kun", un robotel inalt de 50 de centimetri, capabil sa mearga pe o "pista" lata de numai 2 centimetri, sa se opreasca la capatul ei, sa se intoarca "saltat" si sa o ia inapoi - totul fara sa cada. Unicul scop al acestei bijuterii tehnologice este de a "demonstra concret precizia senzorilor si sistemelor de regulare a miscarii, care pot avea aplicatii conexe", a explicat un cercetator al firmei producatoare, Murata.

      Iar daca, pe de o parte, robotii par a se umaniza, pe cealalta parte oamenii par sa se robotizeze. Cel putin asa stau lucrurile in viziunea companiei Shimadzu, specializata in fabricarea unor piese de "imbracaminte" intesata cu tot felul de gadgeturi tehnologice, precum ochelarii-monitor sau vesta-computer. La fel si cu numarul unu al telecomunicatiilor nipone, NTT DoCoMo, care a fost prezent la Ceatec cu multe prototipuri de accesorii pentru "oamenii mobili" de maine. Vizitatorii standului DoCoMo sunt indemnati sa probeze o "casca" audio care se poarta pe deget, in locul clasicelor kituri "hands-free", considerate de multi japonezi drept prea constrangatoare. Utilizatorul introduce aceasta "casca" pe degetul aratator, care la randu-i se introduce in ureche, sunetul fiind transmis direct prin os.

     

      Meciul secolului: LCD contra PDP

     

      Ceatec este mai mult decat o expozitie, fiind si o arena care uneori gazduieste batalii tehnologice dramatice, cateodata putand scapa ochiului neavizat. Editia de anul acesta nu face exceptie si ilustreaza nu mai putin de doua mari batalii. Este vorba de tehnologiile de stocare a informatiilor, si cele de afisare. Cea mai clara pentru toata lumea a fost batalia afisajelor, data intre Matsushita si Sharp sau, din punct de vedere tehnic, intre cristale lichide (LCD) si plasma (PDP). Proprietara mai multor branduri puternice, printre care Panasonic, Matsushita a intampinat inca din hol vizitatorii Ceatec cu un prototip de televizor cu plasma, cu diagonala ecranului de 127 de centimetri, care are stralucirea si claritatea intalnite pana acum numai la modelele mult mai mari. De cealalta parte, Sharp isi promoveaza agresiv noua generatie de televizoare cu cristale lichide, despre care spune ca nu mai sunt "incetosate", privite dintr-o parte - neajuns care a nemultumit multa lume.

     

      Argumente pro si contra

     

      Competitia intre tehnologiile de afisare cu ecrane "plate" a fost acutizata de doua tendinte - cererea consumatorilor, pe de o parte, si emergenta de continut video si transmisiuni directe de inalta definitie. Matsushita Electric Industrial Co. este de multa vreme considerata lider in industria echipamentelor TV, dar in acest sector de piata Sharp a inceput sa se contureze drept rival principal, in detrimentul fostului lider Sony. Cele doua tehnologii imbratisate de rivali au fiecare atuuri si slabiciuni proprii. Cristalele lichide au fost criticate ca nu au aceeasi acuratete in cazul unor imagini care se misca rapid, cum ar fi cele din transmisiuni sportive dinamice - fotbal, tenis etc. Dar Sharp spune ca timpul de raspuns al noilor sale ecrane a scazut de la 6 la 4 milisecunde, facand fata si celor mai rapide succesiuni de imagini. De asemenea, ele ofera imagini mai stralucitoare in conditii de iluminare scazuta, un avantaj vechi al ecranelor cu plasma.

     

      Blue Ray versus HD DVD

     

      Cat priveste razboiul formatelor de DVD viitoare, care le opune pe HD DVD si Blu Ray, acesta a ajuns intr-o faza "sangeroasa", dar totusi departe de incheiere. Daca unii analisti apreciaza ca Blu Ray, pentru care Sony pare dispusa sa se bata pana la capat, ar fi capatat o "majoritate strategica" la Hollywood, unde se va lua probabil decizia finala, multi nu sunt convinsi ca HD DVD poate fi scos din calcul. Blu Ray are avantajul unei capacitati de stocare (pana la 100 GB, si posibil peste) mai mari decat HD DVD (maximum 40 GB), insa necesita linii de fabricatie si aparatura de redare specifica, tradusa in noi echipamente de cumparat de catre public. HD DVD, si el perfect capabil de redare a continutului de inalta definitie, este fabricabil pe liniile deja folosite pentru DVD-uri; la fel si aparatele necesare pentru a le citi.

     

     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Vladimir Balaban)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online