evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Mamal - Oraşul  -  Luminatii, efemeride simbolice  -  Coşmar  -  Tentaţia continuă  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  Caseta pirografiată  -  Macii  -  Luminile oraşului VII  -  Piatra  -  Experienţa însoţeşte sensul ascuns al misiunii noastre  -  Asaltul  -  Apariţie editorială: Victoriţa Duţu - "Ilinca"  -  O scânteie într-un ocean de linişte  -  Recreaţia  -  Somnul uitării  -  Extratereştrii alienaţi  -  Genocidul  -  Meduza (XI)  -  Viola  -  Conştiinţa împăcată  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  Casa nebunilor  -  Virus de sticlă  -  Duhovnicul  -  Masa de duminică  -  Dincolo de ceţuri  -  Cosas de la vita  -  Perdeaua lui Simon  -  Înălţarea  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Cruciada bucătarilor  -  Nouăsprezece zile (I)  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Dl. Ics  -  Puterea pereche  -  A Doua Epocă Întunecată  -  Sfântul  -  Cap de listă  -  Pendulul municipal. "La dolce vita"  -  Factorul "Haos"  -  Almateea  -  Mărire şi decădere  -  La lumina...  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Colecţionarul  -  Universul lent  -  Luminile oraşului XIX  -  Hora Ielelor, Pensiune III


Google pregăteşte atacul contra Windows

GOOBUNTU. Compania testeaza o versiune a Linux, dar nu precizeaza daca va lansa un sistem de operare

News TeamPublicat Sâmbătă, 4 Februarie 2006, ora 11:19

      Compania americana Google inc. a confirmat ca foloseste tehnologia Ubuntu, dezvoltata pe platforma Linux, dar nu au dorit sa spuna si la ce anume o foloseste. "Folosim tehnologia Ubuntu in interiorul companiei, dar nu avem planuri sa o distribuim", a declarat un purtator de cuvant al Google inc. Pe de alta parte, proprietarii celui mai faimos motor de cautare din toate timpurile spun ca numele proiectului in dezvoltare este Goobuntu. Aceste declaratii alimenteaza zvonurile ca Google ar dori sa lanseze un sistem de operare, care sa rivalizeze cu Microsoft Windows. Insa acest sistem de operare va fi open-source, adica se va distribui gratuit. "Daca exista vreo companie care sa reuseasca o asemenea performanta, aceasta este Google", spune unul dintre comentariile publicate pe internet. Pana acum, companiile Corel, Sun si Novell au incercat sa dezvolte sisteme de operare alternative bazate pe Linux, dar nu au avut foarte mult succes.

     

     

      Vechi rivali

     

      Google si Microsoft sunt intr-o competitie stransa de cand Google a decis sa lanseze programe pentru calculatoarele de birou. Microsoft, care detine cel de-al treilea motor de cautare ca popularitate, MSN.com, ocupa peste 90a din piata sistemelor de operare prin intermediul Windows.

      Speculatii despre planurile lui Google de a lansa un sistem de operare propriu apar de fiecare data cand compania scoate pe piata noi programe ce intra pe teritoriul Microsoft. Ultima lansare, cea a Google Pack, de la Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, in ianuarie, include un organizator al albumelor foto, screensaver si cateva componente pentru internet Explorer, precum si programe ale altor firme, cum ar fi browser-ul Mozilla Firefox.

     

     

      Reversul medaliei

     

      Exista insa si sceptici care spun ca este putin probabil ca Google sa lanseze un sistem de operare pentru PC, cel putin in urmatorii ani, avand in vedere dominatia pe care Microsoft o exercita in domeniu. "Daca Google a decis sa lanseze un produs Linux, este perfect plauzibil ca firma sa aiba o platforma interna pe care sa dezvolte acest produs", spune Joe Wilcox, analist al companiei Jupiter Research. "Deocamdata, parerea mea este ca nu sunt decat speculatii, Google putand sa foloseasca Ubuntu pentru multe alte lucruri", a adaugat Wilcox.

     

     

      Inspiratie africana

     

      Ubuntu, un cuvant african foarte vechi ce inseamna umanitate, este un proiect open-source infiintat de antreprenorul sud-african Mark Shuttleworth, care a mai infiintat si Fundatia Shuttleworth, la putin timp dupa ce si-a vandut firma de securitate pentru internet, Thwate, in 2000. Sistemul Ubuntu Linux, care se distribuie gratuit, se bazeaza pe Debian Linux si pe desktopul Gnome.

      Ubuntu Linux este in prezent varianta de Linux pentru PC-uri ce are cea mai mare crestere a gradului de raspandire, conform Distrowatch, si altor site-uri ce ofera informatii despre Linux.

     

      Doi pe jumatate din averea lui Gates

     

      Sergey Brin si Larry Page sunt fondatorii motorului de cautare Google, care de la infiintare, in 1998, a ajuns sa controleze aproape integral piata de profil. Anul trecut, Google a obtinut venituri de peste 6 miliarde de dolari, adica aproape de doua ori mai mult decat in 2004. Totusi, cresterea nu i-a multumit pe investitori, astfel ca Brin si Page au pierdut aproape un miliard de euro fiecare din cauza scaderii actiunilor. Totusi, averea lor cumulata a ramas 25 de miliarde de euro.

      Pana acum, Brin si Page, ambii in varsta de 32 de ani, au urmat un traseu asemanator cu al fondatorului Microsoft, Bill Gates. Au pornit de la ideea, pe atunci revolutionara, de a ierarhiza importanta site-urilor intr-un motor de cautare in functie de popularitate. De atunci, Google a devenit cel mai popular motor de cautare si una dintre cele mai cunoscute marci din lume. Cu acelasi lucru se poate lauda Microsoft pe piata sistemelor de operare cu al sau Windows. Insa diferenta majora dintre Google si Microsoft este ca primul si-a asumat o etica stricta in afaceri si a respectat-o in mare masura.

     

     

      Cel mai bogat pamantean

     

      Bill Gates, in varsta de 50 de ani, este desemnat de revista "Forbes" drept cel mai bogat om din lume. Averea sa personala este estimata la 51 de miliarde de dolari, majoritatea in actiuni la Microsoft. Gates a fondat compania in 1981, impreuna cu Paul Allen. Sistemul de operare Microsoft a ajuns, inclusiv prin metode considerate de unii controversate, sa detina monopolul de facto pe piata sa. Intreaga gama de produse a Microsoft a reusit sa obtina, anul trecut, vanzari de 40 de miliarde de dolari.

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online