evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Curcubeul  -  Catedrala  -  Fereastra din spate  -  Experienţă pecuniară  -  Groparii  -  Meduza (IV)  -  Ea, eu şi ei  -  Visul demiurgului  -  Text experimental  -  Eu, Singularul Absolut  -  Întunericul vieţii  -  Povestea knorgului care îşi caută mama  -  Nopţi albe, zile negre  -  Poză de buletin  -  Gheşeft  -  Principiul alibiului  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Vizita  -  Cosas de la vita  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  Vrăjitoarea  -  Jocul Zeilor (I)  -  Cel care nu mai e  -  Războiul lumilor  -  Peştera I  -  Antarctic City  -  Mărturisirea lui Abel  -  Visul  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Pescăruşul  -  Cadoul  -  Pânza de păianjen  -  Praf minune  -  În umbra deasă a realităţii  -  Transcendere  -  Lala  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Plastic  -  Macii  -  Vatmanul - Anton şi Marcel  -  Între două lumi  -  Pure Evil  -  Cincizeci  -  Panica  -  Fie-mi apa uşoară !  -  Povestea trenului  -  Furnizorul de vise  -  Ultima frunză  -  Mamal - Beciul


Andrei Codrescu, între România şi New Orleans

Emigrat la 19 ani intr-o tara a carei limba nu o vorbea deloc, Andrei Codrescu este astazi, in Statele Unite, cel mai cunoscut scriitor roman in viata.

News TeamPublicat Duminică, 19 Februarie 2006, ora 16:48

      "Am invatat limba engleza prin osmoza. Cand am ajuns aici nu stiam niciun cuvant in engleza, iar acum predau la universitate", spune, intr-un interviu, poetul, romancierul si eseistul Codrescu. Nascut in Sibiu, intr-o familie de evrei, in ultima luna a anului 1946, Andrei Codrescu (pseudonim pentru Andrei Perlmutter) debuteaza literar in revista "Steaua".
     
      In 1966 emigreaza in Statele Unite, unde lucreaza la o biblioteca si invata engleza, limba in care, dupa cativa ani, incepe sa scrie. In 1981 devine cetatean american si renunta la cea romana. Cu toate acestea, Romania va reveni adesea in scrierile sale.
     
     
      Cucerirea Americii
     
      Dupa un periplu prin mai multe orase americane, se stabileste in New Orleans, pe care va ajunge, repede, sa-l indrageasca (lucru demonstrat, daca mai era cazul, si de volumul "New Orleans, mon amour", publicat in SUA la inceputul acestui an). Devine familiar marelui public mai ales datorita prezentei sale constante pe National Public Radio, dar este primit bine si de critici, in calitate atat de prozator si eseist, cat si de poet.
     
      Scriitorul este, printre altele, si editor al revistei "Exquisite Corps", revista literara on-line, dar si profesor la Louisiana State University. In Romania a devenit cunoscut prin "tabletele de viata americana" aparute in revista "Dilema" (si recent publicate de Editura Polirom, sub titlul "Scrisori din New Orleans"), despre care autorul spune: "Am luat temperatura Americii si i-am masurat alte semne de viata timp de patruzeci de ani. M-am imaginat diagnostician, dar nu chirurg. Din cand in cand, diagnozele mi-au fost atacate furios de dusmanii (imi place sa cred) ai bunului-simt."
     
      Codrescu a "cucerit" spatiul romanesc si prin cartile publicate in traducere, dintre care se remarca excelentul roman "Casanova in Boemia". In 2001 a fost decorat cu Steaua Romaniei in rang de Comandor.
     
     
      Un antropolog la plimbare
     
      Sociologul si antropologul Vintila Mihailescu face, in volumul "Socio-hai-hui prin Arhipelagul Romania" exact ce sugereaza titlul volumului: plimbari incoace si incolo prin Romania "profunda" sau superficiala, prin credinte, politica, fapte de viata, perceptii.
     
      Cartea este o colectie de articole (sau, cum prefera autorul sa le numeasca, "pilule") publicate pe parcursul anilor la "Dilema (Veche)".
     
      Despre rostul acestui volum, Vintila Mihailescu spune in al sau "Cuvant inainte": "(...) faptele marunte nu mai sunt la fel de fascinante in ele insele, nu mai uimesc doar prin ineditul lor, prin diversitatea frusta a intamplarii, ci, invaluite intr-o aura simptomatica, lasa tot mai mult loc de meditatie in jurul lor."
     
     
      "Insulele" mentalitatii
     
      Articolele lui Vintila Mihailescu reusesc sa contureze, in cuvinte putine, "insule" ale mentalitatilor din care este alcatuit eterogenul Arhipelag Romania. Superstitii arhaice, conservatorism religios, incapatanari balcanice, absurditati economice, lipsuri ale spatiului public sau poticneli politice sunt tratate cu omniprezent umor, dar deloc "a la legere".
     
      Intre mostenirea traditiei si dorinta innoirii, sugereaza autorul, romanii se gasesc astazi suspendati intr-un limb din care iesirea nu se intrevede inca. Vintila Mihailescu descrie, analizeaza si nuanteaza dar trage arareori concluzii definitive. Multe dintre articolele sale se termina, dimpotriva, cu semne de intrebare, semne ale vremurilor la care suntem invitati sa meditam cu totii.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online