evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Între ziduri  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Panica  -  Puterea pereche  -  Luminile oraşului XX  -  Vatmanul - Purificarea  -  Cum să te fereşti de urs  -  Proză scurtă  -  Puroi III  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Legendele Căutării  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Fragmentalism  -  Trenul  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  Gheşeft  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  Umbra  -  De acum şi până-n noapte  -  Visătorul  -  Cincizeci  -  Viola  -  Ambuscadă pe Uslar  -  Îndelunga aşteptare  -  Lunga vară  -  Ultima frunză  -  Luminile oraşului XVII  -  Puroi I  -  Meduza (I)  -  Ciorna  -  Între două lumi  -  Meduza (III)  -  Somnul uitării  -  În vizită la psihiatru  -  Coconul  -  Aura urii  -  Muzica  -  Apocalipsa  -  Mamă de duminică  -  Al nouălea iad  -  Alfa si Omega. Moon  -  Depozit.01  -  Povestea trenului  -  De aici, de sus...  -  Natură moartă, cu portret  -  Valoare reziduală  -  O lumânare pentru mama !  -  Program de criză  -  Luminile oraşului  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii


Turismul spaţial, ultima frontieră

News TeamPublicat Sâmbătă, 25 Martie 2006, ora 23:51

       Unii merg in vacanta la Marea Neagra, altii fac rezervari pentru o mica excursie in cosmos. Costa 2 milioane de dolari, dar preturile sunt in scadere.
     
      In urma cu mai putin de doi ani, racheta SpaceShipOne efectua primul zbor privat prin spatiu. Astazi, plimbarile prin cosmos pentru deliciul excentricilor cu portofel gros au devenit o afacere in plina dezvoltare. Cateva companii concureaza pentru "privilegiul" de a trimite turisti deasupra atmosferei Pamantului.
     
      In vara aceasta va incepe constructia primelor prototipuri ale navelor turistice spatiale, iar primele zboruri de proba sunt programate pentru anul viitor. Daca totul va merge conform planului, primele nave de agrement vor ajunge in spatiu la sfarsitul lui 2007 sau inceputul lui 2008.
     
      EXCENTRICI. In ultimii trei ani, trei turisti au platit in jur de 20 de milioane de dolari fiecare pentru a ajunge la bordul Statiei Spatiale Internationale, ridicati de o racheta ruseasca. Al patrulea trebuia sa fie Lance Bass, fost membru al formatiei 'N Synk. A facut antrenamentul de astronaut, dar se pare ca nu a reusit sa stranga suficienti bani pentru a-si plati calatoria. Ultimul turist ajuns pe orbita este milionarul american Gregory Olsen, care a petrecut aproape o saptamana in spatiu. La intoarcere a povestit ca a fost in Paradis.
     
      Multumita noilor intrati pe piata turismului spatial, se pare ca zborurile vor deveni mult mai ieftine in ultimii doi ani: intre 100.000 si 250.000 de dolari SUA. Ulterior, se pare ca preturile vor scadea si mai tare datorita competitiei.
     
      FAVORITII. Cei mai puternici sunt cei de la Virgin Galactic, o companie de turism spatial creata de miliardarul britanic Richard Branson. Acesta s-a aliat cu Burt Rutan, a carui racheta (SpaceShipOne) a efectuat primul zbor spatial privat avand la bord un om - in octombrie 2004. Cei doi au inceput constructia unei flote de vehicule spatiale suborbitale, botezate SpaceShipTwo.
     
      In SpaceShipTwo vor incapea sase turisti si doi membri ai echipajului. Va fi propulsata in spatiu de un motor de racheta si se va intoarce pe pamant ca un planor, folosindu-se de gravitatie. Proiectul navei este complet, iar constructia va incepe vara aceasta. Prima faza a proiectului va costa 100 de milioane de dolari.
     
      Virgin Galactic planuieste sa trimita primii turisti in spatiu la sfarsitul lui 2008, contra sumei de 200.000 de dolari SUA fiecare.

Sursa :   Jurnalul National
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online