evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Un viol ratat (Din neant)  -  Zombi  -  O noapte într-un ceas  -  Mr. Loverman  -  Meduza (II)  -  Luminile oraşului XXIV  -  Noapte bună, Andrei  -  Umbra  -  Arta de a purta un război  -  Atingeri sensibile  -  Gândacul  -  Mamal - Oraşul  -  Conştientizarea  -  Nouăsprezece zile (I)  -  Luminile oraşului VII  -  Ultimul Paradis  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Apocalipsa  -  Rochia străvezie  -  Fata mării, Poliana  -  Ghavany  -  Aether pro narcosi  -  Ancheta  -  Luminile oraşului XXV  -  Cyborg story  -  Aici şi acum  -  Povestea unui suflet  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Jocul  -  Bătrânul, literele şi noaptea  -  Virus de sticlă  -  Spiritul este liber şi insurgent  -  Luminile oraşului XV  -  Ultima frontieră  -  ROV-27  -  Legendele Căutării  -  Somnul uitării  -  Sinucigaş plătit  -  Ceasul voinicului  -  Fortul  -  Proiecţionistul  -  Meduza (XI)  -  Peştera II  -  Penato e căutat de prieteni  -  Anul 10000  -  Nebunul  -  Taxi  -  Călătorii cu îngeri  -  Luminile oraşului  -  Casa nebunilor


"România, înghiţită de blogosferă"

Un tip de presa foarte personal, celebru deja pe internetul anglo-saxon, isi face loc si in Romania virtuala.

News TeamPublicat Sâmbătă, 1 Aprilie 2006, ora 16:59

      Blogurile - fiindca despre ele este vorba - au ajuns la noi intr-o versiune mai disciplinata si mai evoluata, uneori sub umbrela unor site-uri profesioniste de media.
     
      Internautii stiu ca un "blog" este, in esenta, un jurnal de Web (web log, de unde ii vine si numele), cu o tema bine delimitata (alta decat viata personala) si o structura anti-cronologica. Altfel spus, un mini-site in care "post"-urile sunt vizibile de la cel mai recent pana la cel mai vechi.
     
      Blog-urile par mai curand o tentatie pentru diletanti, care se vad autori peste noapte, pur si simplu deschizandu-si o pagina gratuita pe un site ca Blogspot.com. Insa faptul ca personalitati de felul unor consilieri politici notorii in SUA si-au deschis bloguri a contribuit mult la popularitatea acestei forme de comunicare. Ziarele si televiziunile clasice, cu editiile lor de internet, prezentau o varianta comparativ crispata, cenzurata, impersonala si neinteresanta a actualitatii.
     
      La sfarsitul lui 2005, in lume existau 50 de milioane de bloguri, majoritatea fara cititori. In Romania insa, ele au patruns mai curand prin intermediul unor mijloace de informare deja clasice sau al unor jurnalisti si universitari din sfera comunicarii. De aceea, oferta din momentul de fata este destul de tentanta.
     
      Trei institutii profesioniste de presa si-au inaugurat blog-urile proprii, in versiuni bine delimitate una de alta. Hotnews.ro ofera un blog structurat pe categorii ca "Politica", "International" sau "Jurnal de calatorie", dar si dupa autori.
     
      EVZ.ro a optat pentru solutia blog-urilor de autor, din care sunt de remarcat "Kestia" lui Alex Ulmanu si "Lumea vazuta de departe" a universitarului de la Purdue, Sorin Adam Matei. Lor li se adauga chiar Mircea Dinescu, care si-a lansat in februarie un "Jurnal" pe Aspirinaonline.ro. Unul dintre post-uri reprezinta versuri recente ale poetului-spectacol, o bucurie pentru admiratori.
     
      Blog-urilor "institutionale" li se adauga un numar de initiative personale remarcabile. Florin Dumitrescu, creatorul "Sarmalelor Reci", are o pagina la Textier.blogspot.com. De remarcat si notatiile exotice si interesante de la Ralucacozma.blogspot.com. Mai multe astfel de pagini ale unor oameni care au legatura cu meseria scrisului pot fi gasite in Unapezi.fourhooks.com, un "blog al blogurilor" romanesti care i se datoreaza lui Dragos Novac.
     
      Una peste alta, "blogosfera" ("blogosphere"), despre care vorbesc tot mai mult specialisti in comunicare, a inglobat Romania virtuala cu blandete si benefic. Numarul bloggerilor romani cu popularitate mica nu a fost contabilizat, dupa stirea noastra, insa initiativele profesioniste deja descrise pot impune standarde pretentioase celor tentati de proza internautica. Sau, in lipsa acestora, tacerea.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Iulian Comanescu)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online