evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Din vitrină  -  Clocitorul Josh  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori  -  Inelele lui Saturn  -  Război total  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Damnarea numelui  -  Macii  -  O faptă eroică fără de ecou  -  Altă Poveste(?) modernă  -  Aedes  -  Corabia nebunilor  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  Legendele Căutării (II)  -  Uşa de la baie  -  Pânza de paianjen  -  Interviul  -  Valea însângerată  -  Meduza (IX)  -  Transcendere  -  Interferenţe  -  Călătorii cu îngeri  -  Aer  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  ªahul de duminică  -  Asaltul  -  Starea de trecere  -  Sub nori  -  Luminile oraşului X  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Primăvara nucleară  -  Accidentul  -  Meduza (I)  -  Mr. Loverman  -  ªarpele Midgardului  -  Ceasul ispitirii  -  Fortul  -  Experimentul  -  2 fast 4 you  -  Mutare disciplinară  -  Robotul  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Depozit.03  -  Gena morţii este instituirea metafizicii moderne  -  Colecţionarul  -  Proces neverbal  -  Luminile oraşului VI  -  Meduza (X)  -  Meduza (V)


Specii noi se bat cu extincţia

Rechinul, gazela si hipopotamul au un singur lucru in comun: faptul ca, in ultimul an, existenta lor a devenit periclitata.

News TeamPublicat Duminică, 21 Mai 2006, ora 18:58

      Agentia care monitorizeaza biodiversitatea la nivel global, UCIN, a facut schimbari majore in Lista Rosie a Speciilor Periclitate, potrivit BBC. Editia ei din 2006 include numeroase prezente noi. In ceea ce priveste Romania, detinem 66 de specii periclitate in diverse grade, dintre care sase amenintate drastic, noua in pericol si 51 vulnerabile, dar 613 o duc relativ bine. Se resimte insa lipsa datelor referitor la 37 de specii.
     
      Angajare fara efect
     
      Conform directorului general al UCIN, Achim Steiner, lista alcatuita pentru anul curent "demonstreaza o tendinta clara: daunele aduse biodiversitatii sint in crestere". Aceasta in pofida unei conventii mondiale prin care guvernele s-au angajat ca, pina in 2010, sa le puna capat. 99% dintre speciile de pe lista sint puse in pericol de catre actiunile oamenilor, printre care semnificative sint introducerea unor specii straine mediului in cauza, poluarea si supraexploatarea. Pierderea si degradarea habitatului afecteaza o majoritate de 80% dintre pasarile, mamiferele si amfibiile aflate in evidenta UCIN. Nici incalzirea globala nu remediaza, dimpotriva, conditia animalelor amenintate. Lista din 2006 include 16.119 de nume, o treime din numarul de specii monitorizate. Ceea ce reprezinta unu din trei amfibieni, un sfert din conifere si unu din patru mamifere. Per total, doua din cinci specii, dintre cele urmarite de oamenii de stiinta, se confrunta cu extinctia. Vestea buna este insa ca, fata de numarul din 2005, cresterea nu este masiva. Pe de alta parte, Jean-Christophe Vie, un alt oficial UCIN, examineaza critic metodologia studiului si concluzioneaza ca numarul de 16.000 ar putea fi o subestimare a dimensiunilor reale ale problemei.
     
      Cu apa in protap
     
      Fata de anul trecut, lista s-a imbogatit semnificativ in pesti. Speciile marine sint supuse unei presiuni fara precedent din cauza pescuitului in exces. Pentru ca numarul pestilor care isi au arealul aproape de suprafata scade, plasele de pescuit coboara din ce in ce mai adinc. Motiv pentru care si rechinul obisnuit se afla acum in pragul extinctiei, laolalta cu 20% dintre cele 547 de specii de rechin si calcan incluse in lista UCIN, conform "The New Scientist". Acestea sint vulnerabile pentru ca au un ritm lent de maturizare. Nici pestii de apa dulce nu au o situatie privilegiata. In tarile mediteraneene, apa utilizata pentru consum si irigare luata din lacuri si riuri, ca si introducerea unor populatii straine de pesti au dus la periclitarea a 53% din speciile endemice.
     
      Apa in stare de agregare solida pricinuieste si ea necazuri, in special ursilor polari. Au sanse sa se imputineze cu jumatate in urmatorii 50 de ani, din cauza lipsei ghetii, cauzate de schimbarile climatice. Pesterile inzapezite in care isi cresc puii se topesc mai devreme in fiecare an. Banchizele, al caror numar e tot in scadere, le sint necesare ursilor polari pentru vinatoare. Pentru acest motiv, specia apare pe lista ca amenintata cu extinctia. Pentru urmatoarea jumatate de secol, se estimeaza ca actuala cantitate de gheata de la poli va scadea cu 50%, numarul de ursi polari reducindu-se de la 25.000 la ora actuala la 17.500.
     
      De curind periclitat este si hipopotamul. Motivul principal este ca in Congo s-a constatat disparitia a 95% din numarul de exemplare. In ceea ce priveste regiunile desertice, populatia de gazele s-a diminuat cu 80% in ultimii zece ani, specia cistigindu-si astfel noul statut de "periclitata drastic", cu care figureaza pe lista UCIN.
     

Sursa :   Cotidianul (Alexandra Olivotto)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online