În tren

« înapoi la articol


În tren

Diana Virginia TodeaPublicat Duminică, 20 Iulie 2008, ora 10:40

      Lumina cădea peste picioarele goale ale femeii. Trenul mergea în huruitul lui, robotind un sunet cunoscut. Drumul părea să şerpuiască, peste două colini, soarele apărea de sub nori, intrând în compartiment cu blândeţe. Razele se poticneau peste perdea, lucind peste faţa gravă a unui bărbat.
      Privirea lui părea să fie distanţată de ceea ce îl înconjura. Picioarele femeii se mişcau când într-o parte când în cealaltă, cuprinse de ritmul mişcării trenului pe şine. În ochii bărbatului apăreau luciri de vinovat, luciri ale unui om apăsat de neputinţă.
      Pe fereastra deschisă se observa noroiul, ce amintea de zonele glaciare, unde lacurile topite inundau pământul îngheţat. Era un peisaj tipic al Franţei, început de iarnă, când ploile erau mai frecvente decât primăvara. Uitându-se de-a curmezişul, bărbatul era derutat de un obiect din geanta femeii. O batistă neagră, brodată cu fir auriu, într-un stil oriental. În compartiment era cald şi mintea lui era departe de tabloul prezent.
      Îşi amintea de vara trecută. Fusese în război şi câştigase o medalie pe front. Prietenii lui spuneau că este cineva, că nu oricine devine erou peste noapte. Toţi se bucuraseră, petrecuseră două nopţi de-a rândul, bând şampanie şi discutând aprins între ei. Iubita lui avea să-i devină soţie, iar el, un om onorabil, avea să-i dăruiască cea mai frumoasă viaţă de pe pământ. Nu se mai gândea în ce fel aveau să trăiască sau unde. Important era că se căsătorea, că avea să fie fericit alături de ea. După trei zile de căsătorie, soţia fugi cu un fost camarad de luptă. Pe patul lor o vedere stătea lipită de pernă.
      Amintirea aceea îi năvăli în cap, ameţindu-l. Era departe de tot ce vedea, mintea şerpuindu-i în întuneric. Drumul urca. Şuruitul trenului depăşea limita suportabilă pentru ureche. Perdelele ferestrelor tremurau din cauza vântului. Rochia femeii îi descoperea picioarele albe.
      Alături de ea, se afla o geantă albastră, neobişnuită ca formă. Batista orientală atârna peste gura genţii, ca o distincţie a compartimentului în care mergeau cei doi. Şerpuind, drumul ducea înspre cabane, munţii definiţi subtil în spatele ceţei. Se prevestea furtună, judecând după norii negrii ce se iţeau în depărtare.
      Două ciori traversau cerul, mai rapid decât nişte avioane.
      În spatele canapelei, o dungă roşie începea să se dilate.
      Fluieratul locomotivei sună brusc. Trenul se opri. Pe peron apăru un om cu o faţă gravă, privirea aţintită înainte, cărând în mână un geamantan greu. Din buzunarul paltonului, marginile unei batiste cu model oriental aminteau de un trecut.
     
     

© Copyright Diana Virginia Todea

Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online