evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Interferenţe  -  Meduza (IX)  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (IV)  -  Om vs. cyborg  -  Gender X  -  Casa de la marginea pădurii  -  Povestea unui suflet  -  Umbrele nopţii  -  Necunoscutul intrigant  -  John-486  -  Povestea unui ceas  -  Piese de muzeu  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Vânzatorul  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Cărăușul  -  Între două lumi  -  Ultima eclipsă (I)  -  Catedrala  -  Sete  -  Jocul Zeilor (II)  -  Nu vreau să fiu un erou !  -  Melcul  -  Praf minune (II)  -  Nu deschideţi uşa  -  Luminile oraşului IV  -  Legendele Căutării (II)  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  O poveste de Crăciun  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Răscrucea  -  Tahiji  -  Cioara  -  Sentofagia  -  Transplant de suflete...  -  Aniversarea  -  Ciorna  -  Fântâna de iasomie  -  Către a opta zi  -  Mamal - Despărţirea  -  Luminile oraşului VIII  -  Citadela Asociaţiei  -  Coana mare se mărită  -  Poză de buletin  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Vânătoarea  -  Casa galbenă  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Poveste cu un zmeu


Fu Wa - cele 5 mascote ale Jocurilor Olimpice 2008

(Bei-bei, Jin-Jin, Huan-huan, Ying-Ying

Fu Wa - cele 5 mascote ale Jocurilor Olimpice 2008
  Maria Popescu-Butucea
Vară cu ciocănitori
Haiku-uri la Enisala (VIII)
Haiku-uri la Enisala (VII)
Haiku-uri la Enisala (VI)
Haiku-uri la Enisala (V)
varianta print

Maria Popescu-ButuceaPublicat Duminică, 27 Iulie 2008, ora 09:41

      Două evenimente sunt anul acesta pe buzele şi în viaţa prietenilor mei chinezi care îmi vor întregi imaginea despre ei.
      Primul este evalurea ministerilă a universităţii, Zhangzhou Normal University - Fujian Province, pentru care toată lumea munceşte să obţină un scor execelent şi al doilea sunt Jocurile Olimpice - 2008.
      Pe panoul electronic din campus, după ce s-a terminat evaluarea, reapare numărătoarea înversă pentru J.O.
      Pe toate canalele media se difuzează informaţii şi, uneori, cum ar trebui să se implice.
      Studenţii mei pregătesc o piesă de teatru cu o familie în care fiecare face ceva pentru a întâmpina acest eveniment.
     
     
     
      O chestiune de mândrie naţională, de patriotism, spun ei. J.O. sunt problema fiecărui chinez! Eu credeam că este a Comitetului Olimpic, a Beijingului.
     
     
      Dar ei toţi se simt valoroşi şi importanţi să faca ceva, daca li se cere, să cumpere un obiect cu mascotele J.O., să îşi pună status la messanger (la ei se numeşte QQ) cu acesta temă, să lucreze ca vountari în satul olimpic.
      Echipa de gimnastică a fetelor din universitate, dupa ce a caştigat locul întâi, are înaltul privilegiu să plece la Beijing pentru a întampina flacăra olimpică.
     
      Evenimentele internaţionale sau locale sunt discutate în această perspectivă explicativă.
      Avem probleme cu imaginea internaţională pentru că anul acesta, 2008, este anul olimpic, spun ei. Nu acceptă alte explicaţii ale evenimetelor din alte perspective.
     
      Emblema J.O. este peste tot;

China
în centrele oraşelor, în magazine, parcuri, restaurante, chiar şi la Templul Shoalin.Toată lumea face poze cu ele.
      Mi se spune că la Beijing, după ce au construit un aeroport în timp record, de au surprins pe toată lumea, se fac multe alte pregătiri intense.
      Echipe de traducători acum traduc numele în engleză a unor mâncăruri chinezeşti, că fumatul este interzis în localuri publice, că au refăcut toaletele, etc. Se mai spune ca ar fi dorit ca forma de dans Tai-Chi şi luptele Kong-Fu să fie introduse ca probe olimpice, dar nu a fost accepatată propunerea.
     
     
      Fu Wa, cele cinci figurine sunt mascotele olimpice oficiale pentru Beijing 2008. Se vând ca brelocuri, suveniruri, ca embleme desenate pe sacoşe, pe tricouri, dar apar şi ca obiecte scumpe cum sunt bijuteriile din aur de la Bank of China.
     
      Ca şi cele cinci cercuri olimpice, de la care şi-au luat culoarea şi inspiraţia, Fu Wa vor purta mesajul pacii. Ele ne fac o călduroasă inviaţie la a medita asupra misiunii Fu Wa ca ambasador al tinerei generaţii. Sunt conceput
China
e să exprime cinci copii legaţi prin cercul prieteniei.
      Fu Wa încorporează calităţi ale celor mai populare animale din China.
      Astfel prima se numeşte Bei-bei şi este un peştişor, Jin-jin este ursuleţul panda, Ying- ying este anvelopa tibetană, iar Ni-ni este rândunica. Huan-huan este flacăra olimplică.
      Fiecare are numele derivat din silabele care compun numele oraşului Bei- jin- ing, iar toate la un loc împreună cu „huan” şi „ni” înseamnă „Bun venit la Beijing!” Fu Wa reprezintă de asemenea toate formele de relief ale Chinei şi încorporează sintetic visele şi aspiraţiile oamenilor din acest vast teritoriu.
      Se pot observa stilizate în designul lor cele cinci elemente: apa (marea), lemnul (pădurea) focul, pământul şi cerul.
     
      În cultura populară chineză există obiceiul de a binecuvânta prin semne şi simboluri. De ceea fiecare Fu Wa simbolizează un mod diferite de a ura copiilor lumii: prosperitate, fericire, şansa de a se bucura de viaţă, sănătate şi noroc!
     
      Este de asemenea o invitatie către orice bărbat, femeie şi copil de a lua parte la marea sărbătoare a solidarităţii umane, Jocurile Olimpice, găzduite de această ţară deosebită, China.
     
     

© Copyright Maria Popescu-Butucea
Nota :    24 iulie, 2008 - China
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online