evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Lacrimi de stea  -  Concurenţă neleală  -  Fata morgana  -  Ceaţa  -  Jocul  -  Meduza (V)  -  Visul demiurgului  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Luminile oraşului XII  -  Între două lumi  -  Război obişnuit  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Greaţă  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Învingătorul ia totul  -  Striptease  -  Gender X  -  Melodia care nu se aude  -  Luminile oraşului XVII  -  Mamal - Despărţirea  -  Joia neagră  -  Trenul  -  Sclipiri de Soare  -  Transcendere  -  Novicele  -  Oglinda  -  Floarea de loldilal  -  Ghavany  -  Luminile oraşului XXIV  -  Ignis  -  Lumea de sus  -  Mărturisirea lui Abel  -  Meduza (I)  -  Cel care nu mai e  -  Acolo sus, vulbul  -  Câmpul de luptă  -  Coşmar  -  Îndelunga aşteptare  -  Valea însângerată  -  Crist sideral  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Călătorii cu îngeri  -  Sete  -  Legenda "OMU"-rilor  -  Nu vreau să fiu un erou !  -  Fălci însângerate  -  Cu preţul morţii  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Vatmanul - Mass Media


Luminile oraşului XIII

Ciprian UleaPublicat Duminică, 18 Iunie 2006, ora 12:20

      Mai tacut ca de obicei, TJ isi sterse fata cu tricoul jegos aruncat langa el. Se uita ganditor la Christina si se apuca sa stranga sculele. Se scarpina in cap, ceea ce-i umplu parul de ulei si vaselina. Christina zambi enigmatic si deschise portile. TJ scoase usor de tot mica Toyota din garaj. Nu s-ar fi dat jos de la volan pentru tot aurul din lume. Chris mai privi o data la masina si aproba din cap.

      Era un vis. Caroseria fusese refacuta timp de o saptamana de un tinichigiu de pe Sonora Avenue, fusese indreptata acolo unde era busita. Avea o vopsea total tampita pe ea, un portocaliu profund, ca un apus de soare, un degradeu de la culoarea spre rosu de pe portiere pana la aproape galben pe partea de plafon care mai era lasata, masina decapotandu-se in intregime aproape dupa un sistem ieftin. Arata ca visul unui surfer bolnav, insa si aerul de sapuniera ramasese cu farmecul de masina ieftina si nu foarte demodata. Modelul era inca in fabricatie serioasa, cu motorizari hibride.

      Totul fusese refacut. Nu costase nici macar prea mult. Nici macar nu sarea prea mult in ochi, California era plina de masini baltate, desi portocalii mai putin. Culoarea arata minunat in contrast cu spoilerele proaspat montate, ornamentele de pe aripi si portiere, prizele de admisie de pe capota, toate din material plastic de un albastru inchis ca noaptea. Suspensiile erau noi noute, evident nu de la modelul original. Motorul era complet refacut, motorul de 6 cilindri boxer de 315 cai racit cu aer care acum fusese fixat mult mai bine pe tampoanele suplimentare sub capota si arata de parca mereu fusese acolo. Cu instalarea noii injectii, a noului turbocompresor si a admisiilor mai bune de aer puterea motorului fusese masurata la 405 cai putere acum. Era bine, deoarece masina era mai grea, avea o tona si un pic. In locul portbagajului si asa mic, era montat un motor electric de pe un model de Toyota de capacitate mai mare, asa ca acum masina lor era si economica. Portbagajul era ascunzisul de sub bancheta din spate, plus bancheta insasi. Un mic portbagaj suplimentar statea deasupra masinii. era pentru obiecte mai mari cum erau bicicletele sau plansele de surfing. Insasi in varianta originala, mica Toyota avea un motor de 130 cai putere la motorizarea maxima de 1,9 litri, ceea ce o facea o masina ieftina si atractiva, usor de modificat. Nimeni insa nu s-ar fi gandit ce ar putea gasi sub capota acesteia.

      Plecau sa cumpere o conserva de masina minuscula cu propulsie electrica. Se gandeau ca o masinuta si mai mica decat Toyota, cu un motoras de 45 de cai si un motor electric ar fi buna pentru deplasarile discrete. O masina noua. Puteau face un pic de fatada, era chiar necesar pentru doi copii de bani gata veniti si pe cheltuiala guvernului brazilian la studiu in LA., care nu faceau abuz dar isi permiteau cate o mica nebunie. TJ scoase cu mii de precautii masina spre soseaua de pe coasta de parca i-ar fi fost frica sa nu toceasca cauciucurile.

      - Sa ne plimbam un pic pe coasta Chris, facu el, trebuie sa incarcam acumulatorii.... nu vorbea prea mult, se vedea ca avea o bucurie in el si sigur urmau cateva nazbatii. Christina se aseza mai bine in scaun si chicoti.

      TJ accelera usor pana la 100 la ora si apoi reduse la viteza legala. Brusc se razgandi si o lua spre autostrada spre San Diego, unde nu existau restrictii de viteza pe cele 6 benzi pe fiecare sens. Ajunse repede la autostrada si o lua usor cu viteza a sasea cu 130 la ora. Masina se comporta perfect. TJ zambea pe sub mustata uitandu-se in oglinda retrovizoare iar cand Chris se intoarsa sa vada descoperi si motivul. Dodge Viper T800 nou nout rosu ca focul. Venea pe banda lor cu cel putin 200 la ora, iar Chris se aseza mai bine in scaun. Era mai aglomerat, insa amandoi stiau ca la coborarea spre San Bernadino autostrada se va goli. Pana atunci TJ obstructiona cu nesimtire crasa puternica masina cu motor de 8000 de centimetri cubi si peste cinci sute de cai putere, pe o greutate de aproape doua tone insa.

      Viperul se enerva si claxona disperat si nervos, gasi o bresa si schimba banda. TJ privi obraznic si accelera. Isi puse arogand o pereche de ochelari de soare. Avea ulei pe fata si Chris se felicita inca o data ca apucase sa-i ia un tricou curat pentru cand aveau sa ajunga in oras. Circulatia se muta pe primele trei benzi, oamenii se pregateau sa faca la dreapta. viperul trecu pe ultima banda si accelera din plin. TJ era insa pe faza, asa ca cupla treapta a cincea la viteza de 140 la ora, accelera putin, merse constant un pic cat sa evite un intarziat care schimba sensul de mers, trecu in spatele Viperului si introduse in viteza a patra. Acul turometrului sari brusc la 7000 de ture iar TJ o calca la 8000. Masina urla turbata si o lua din loc, apoi repede TJ trecu in treapta a cincea, deoarece cuplul maxim era pe undeva pe la 4500 de ture. Brusc facu dreapta si se puse paralel cu Viperul care accelera la plin. Arunca un ochi scurt la vitezometru. 200 kilometri pe ora, acesta nu arata in mile, bordul era de la modelul japonez de masina care nu intrase pe piata americana si de la care luase si motorul, iar TJ se obisnuise cu sistemul metric si nici macar nu se obosise sa puna si echivalentul in mile. O lua usor inaintea Viperului iar la 210 cupla treapta a sasea, motorul deja racnea infuriat la cele 8000 de ture si nu mai castia serios putere dupa aceasta turatie. Turometrul mergea pana la 11.000 de ture si daca masina nu era in sarcina ajungea la capat. TJ zambi victorios si de data asta nu se mai juca. O calca la fund iar viteza crescu. Christina urmari acul vitezometrului cum sare de 250, constata ca nu simtea viteza, masina se tinea grozav pe sosea. Viperul era in spate iar TJ se lasa ajuns din urma si pornira in paralel. Christina nu se mira prea tare cand vitezometrul intepeni la 300 kilometri pe ora iar viteza crestea. Stia ca va urma un radar montat sus pentru atentionare, se apropiau de o curba mai stransa si panourile avertizau soferii din timp de viteza lor in comparatie cu cea recomandata. Viperul ramase cu viteza constanta, Toyota trecu inainte si in scurt timp se opri si ea din acceleratie. TJ statea teapan la volan. vederea periferica era de acum redusa la viteza asta. Chris urmari panoul pe care scria Curba la 5 km viteza maxima recomandata 100 mile pe ora. Se uita la radarul montat sus, care mergea pana la 250 de mile pe ora, adica 400 de kilometri pe ora. Viteza indicata de 199 mile pe ora, aparu pe ecran, 320 km/h calcula Christina repede. Continuara sa se indeparteze de masina din spate apoi dupa un kilometru TJ lasa libera pedala. Masina deccelera. TJ rasufla usurat. Viperul trecu inainte cu viteza fara sa-i bage in seama. Scazura la 80 de mile dupa radarul de la un kilometru de curba, apoi mersera constant cu viteza asta.

      - Grozav de tot, facu entuziast TJ incepand sa gesticuleze. Mai stii cum se infige? La 200 la ora trage de zici ca e avion. Continuara usor. Chris, as opri un pic... facu el. M-a cam luat un pic asa stomacul de la viteza.

      - Hai usurel in San Diego pe plaja, ce zici? O baie si o cafea, halim ceva si mergem mai tarziu la magazin. masinile pot astepta. In plus te mai speli si tu de ulei sa nu apar asa in public cu tine.

      - Stii Chris, e superb care e treaba asta, acoperirea noastra. In loc sa stam ascunsi ca sobolanii avem parte de viata de student, avem prieteni... E bine aici. Cum crezi ca va fi cand o vom intinde peste cativa ani? Fara prieteni.

      - Stai sa ne gandim, sesiza ea pericolul. In trei ani veti termina cu totii facultatile iar majoritatea vor avea un serviciu de tot kakatul. Noi vom termina, insa vom avea suficienti bani pentru Noua Zeelanda. Cred ca va fi groaznic. Hotel mic pe malul marii, un sir de bungalowuri pe plaja, un restaurant si un bar de nuiele. Debarcader pentru cateva jetskyuri si o barca de viteza pentru excursii. Valuri mari.. dar poate nu ai curajul sa faci surfing pe ele, te inteleg. Fotbal si volei pe plaja. Un cocktail slab, rece si un pic acrisor, cu o culoare un pic tulbure de la sucul de lamaie, un strop de dulce un pic de bitter, seara, pe plaja din fata bungalowului, in halatul de baie ca se lasa racoarea pe la miezul noptii... o sa fie o viata groaznica sa stii, gesticula ea in verva.

      TJ nu zise nimic, doar intoarse un zambet luminat ca si cum descoperise brusc intelesul vietii. Uitand de stomac o calca bucuros cat putu de tare si aproape ca rata iesirea de pe autostrada. Apasa pe acceleratie cu tot corpul si se apleca peste volan de zici ca-i dadea forta masinii. Chris mai-mai ca se astepta sa faca bruum bruum sa imite motorul. Frana taraboanta pe nisip si le trebui vreo jumatate de minut pana sa se vada intre ei. Christina constata ca ii crantane nisipul in dinti. Foarte bine dispusi o tulira pe plaja cu nisip alb.

     

     

      TJ isi mai trase de tricou o data.

      - Arati bine, facu Christina.

      - Mi s-a dus uleiul din par?

      - Da, si vaselina s-a intins frumos si uniform, iti sta grozav. Uite, trebuia sa-ti tragi o carare pe mijloc si parul lins. Erai beton.

      TJ scoase limba si o impinse usor spre biroul dispeceratului. In parcaj zaceau in soare multe modele japoneze, cum cautau ei. Mici, modeste si de doua ori mai scumpe decat taraboanta lor care prindea 300 si ceva la ora.

      - M-am razgandit. Nu mai e nevoie de o petarda din asta mica. Taraboanta noastra are motor electric si nu ne mai trebuie nimic altceva. Se intoarse brusc pe calcaie. Christina dadu din cap si se grabi prima la masina.

      - Eu conduc, facu ea net.

      - Bine, accepta el. Nu forta motorul, rase.

     

      Mergeau agale spre casa. Trecura prin fata unui autoparc plin de automobile pretentioase sport. Chris zambi dar nu opri. Trecu mai departe si opri la un mic magazin 2 strazi mai incolo. TJ o urma presimtind o gluma.

     

      TJ se mai uita inca o data in oglinga de la iesirea din magazin. Costumul inchis la culoare cadea pe el la perfectie. Se uita la parul dat cu o cutie intreaga de spuma si carare ingrijita si incarca sa-si aduca aminte daca mai aratase vreodata asa idiot. Isi puse sapca pe cap si de-abia se abtinu sa nu cada pe jos de ras. Isi trase o mutra serioasa rau. Christina se uita atenta la el. Purta un taior elegant in care murea de cald, o poseta si o umbrela de soare in mana. Era machiata un pic mai strident si jumatatea de tub de spuma de par care ramasese de la TJ ii indreptase parul facandu-l lins. Arata exact ca o actrita de mana a doua iesita dintr-un magazin din Beverly Hills. TJ isi ridica sapca de sofer iar parul care se lipise de ea se ridica in sus. Cotrobai in poseta Christinei si lua sticluta cu apa de colonie si turna ce mai ramasese din ea in cap. Il lua frigul insa cu ajutorul mainilor reusi sa-si lipeasca firele rebele inapoi de cap. Aruncase pieptenul imediat ce il folosise in magazin. Puse sapca la loc si se gandi sa nu o mai scoata pana acasa. Aruncara hainele vechi pe bancheta din spate, pornira motorul si parcara la o intersectie distanta de magazin, un pic mai retras de straduta pretentioasa cu parcul auto. Pornira cu pasi de plimbare, Chris cu o mutra obraznica iar TJ cu una resemnata si serioasa. In cinci minute, cu o fata nepasatoare, trecura prin fata magazinului auto. Christina paru ca abia acum il observa iar TJ se grabi sa-i deschida usa. Se mentinu la un metru in spatele ei respectuos. Dadu sa-si scoata sapca dar se razgandi. Probabil ca se lipise de mult de parul dat cu un kilogram de spuma. Insasi parul Christinei avea rigiditatea metalului.

      Seful magazinului se ridica respectuos. Era un tinerel cu o mutra obraznica, ceea ce-l bucura si mai mult pe TJ. Se uita la hainele lor de firma, pretentioase. de fapt toata garderoba costase putin peste 50 de dolari, inclusiv umbrela cea idioata si kilogramul de spuma de par.

      - Va pot ajuta cu ceva? intraba amabil omul.

      Impertinenta Christina scoase din geanta o tigara lunga si subtire in pofida semnului Fumatul interzis. Vanzatorul uita pe loc de acesta si se repezi cu bricheta sa-i aprinda tigara, insa TJ facu brusc un pas inainte si cu un gest brusc aprinse tigara. Ca la o parada militara se trase inapoi cu o privire dusmanoasa catre vanzator.

      - As dori ceva tare, facu Christina afectata, dandu-si aere de idioata perfacta. Ceva mai tare ca Jaguarul. Elegant. In general slujba mea ma obliga sa ma deplasez repede. Jaguarul este o masina buna insa nu imi permit sa il tin mai mult de doi ani din considerente proprii. Doresc ceva mai sportiv insa elegant. Cam ce recomandati?

      - Un model potrivit este aceasta Mazda RX70 rosie. Deosebit de comoda inauntru, atinge 280 de kilometri pe ora, iar suta de kilometri in 5 secunde. Este dotata cu absolut orice, clima, securitate pasiva si activa. Motorul electric este si el suficient de puternic, silentios, opentru deplasarea comoda. Nu are portbagaj mare insa nu cred ca dimensiunea acestuia va intereseaza la masina nu-i asa? Pretul este rezonabil si....

      - James? intreba ea scurt.

      - Domnisoara, daca imi permiteti, facu TJ cu un aer spasit. este o masina japoneza. Este un model bun insa ramane un model japonez. Nu cred ca...

      - Da, i-o taie ea scurt. Are dreptate, facu ea spre vanzator. Fara modele japoneze.

      - Acest Morgan, reincepu vanzatorul pasind spre o masina rosie.....

      - Nu englezeasca. James?

      - Aveti dreptate domnisoara in cazul in care sinteti dispusa sa renuntati putin la confortul dumneavoastra. masinile englezesti au totusi un deficit de putere, stiti foarte bine Jaguarul, insa sint extraordinar de bine dotate. Un Morgan pe de alta parte este altceva... insa franele intotdeauna lasa de dorit la masinile englezesti.

      - Maserati. facu ea scurt. Asta vreau. Maserati.

      - Este o masina extraordinar de temperamentala vanzatorul aproape ca striga. Parca era un motan hranit cu toate fripturile din lume care se uita cu dispret la farfurioara cu mancare de pisici. Radia de entuziasm si incepu sa explice calitatile masinii dand din maini ca un inecat.

      - James? facu ea scurt. James este soferul meu de patru ani iar parerea lui conteaza foarte mult pentru mine.

      - Da, in mare este o masina bunicica. Confortul este bun, insa nu stiu daca puterea motorului...

      - Poftim? Poftim? intraba vanzatorul jignit la culme. Domnule, facu el tafnos, este o masina de 12 cilindri cu 400 de cai putere care poate prinde peste 300 de kilometri pe ora.Oare ce considerati ca este mai puternic de atata?

      TJ dadu din umeri pufnind din nas.

      - Nu doriti un test-drive? se uita vanzatorul catre Christina.

      - Ard de nerabdare, facu ea rece. James?

      - Daca imi permiteti, as dori sa incercati si dumneavoastra personal masina. James poate astepta.

      - Conduc eu, facu ea. James stai in dreapta de data asta. Presupun ca vergeti cu noi? facu ea catre vanzator.

      - Bineinteles, eu ma voi inghesui pe bancheta din spate. Va voi arata faciliattile masinii iar James le poate observa atent de pe locul din dreapta. TJ mormai ceva nu prea politicos in barba, cu o privire inchizitoriala.

      Urcara in masina Maserati M18. TJ trase scaunul cat mai larg si ranji catre vanzatorul presat de bancheta din spate ca o musca in geam. Christina demara. Merse usor pe strazi. Vanzatorul vorbea tot timpul aratand calitatile in trafic si manevrabilitatea masinii, dotarile acesteia. TJ stramba cu dispret din nas.

      - Pot face un test mai aprofundat pe autostrada? intreba Chris. As dori sa testez mai bine performantele si consumul masinii.

      - Cu siguranta, facu vanzatorul.

      Christina accelera pe straduta ingusta spre mahalalele de la intrarea pe autostrada. Mari treptat viteza. Aveau 150 de kilometri pe ora cand TJ baga de seama ca vanzatorul se cam albise. Nepasatoare, Chris vazu intrarea pe autostrada. Trase brusc schimbatorul de viteze in treapta a patra din cea de a cincea si motorul urla brusc. Calca acceleratia la fund iar masina chelalai disperata. Accelera la 180 api baga a cincea si lua curba. Caucuicurile schelalaira din nou si intrara pe autostrada cu 200 la ora. Scurt Christina accelera la maxim, trecu aproape razant de pe prima pe a sasea banda si schima in viteza a sasea. TJ se uita nemultumit la kilometraj. 250.

      Vanzatorul ghemuit in spate privi cu frica vitezometrul care se apropia de 300, pe masina care gonea in zig zag pe autostrada, neglijent. Chris umbla in geanta cu neglijenta, isi scoase o tigara lasand volanul. TJ se repezi amabil cu bricheta. Isi aprinse si el una si ii oferi si vanzatorului. Acesta dadu din cap fara sa vorbeasca. TJ ranji si sadic, nevazut, dadu climatizarea pe pozitia cald. Christina facu o intoarcere la limita lipindu-i pe toti de geam, scimba vitezele. Maserati-ul se tura jalnic.

      - Se cam plafoneaza la vreo 6000 de ture, gesticula ea nervoasa cu ambele maini. Vanzatorul privi inspaimantat cum tragea din tigara cu o mana, gesticuland si lasind volanul. Masian baleta pe autostrada cu motorul urland. Plin de speranta vazu iesirea spre oras. Christina vira spre ea iar vanzatorul constata cu groaza ca nu avea de gand sa incetineasca. Christina trecu brusc in treapta inferioara si frana. Motorul se tura la aproape 8000 de ture. Masina patina in curba indreptandu-se spre gardul protector metalic de pe margine. Vanzatorul se trase mai in stanga pentru a nu fi turtit insa forta centrifuga il proiecta inapoi in geamul din dreapta. Chris trecu iar in viteza a treia si accelera. Masina se redresa scotand fum din cauciucuri si o porni spre oras. Ajunsera in fata magazinului mergand elegant cu viteza legala, cu Christina comentand aprins calitatile masinii, gesticuland afectata si cu TJ aproband respectuos din cap.

      - Este revoltator! turba Christina batand vehementa din picior iar TJ aproba entuziast dand aprobator din cap de ziceai ca-i sare capul de pe umeri. Aceasta e masina sport? Pot lua un model negru ca sa fie sicriu de la inceput sa ajung la morga. Franele sint absolut imbecile iar directia total aiurea. Am crezut ca nu pot redresa masina si tremur si acuma. Isi scoase o tigara iar T sari servil cu bricheta. Multumesc James, zise ea. De abia am avut noroc sa redresez masina. La 5000 de ture este complet plafonata. ce incerci sa-mi vinzi? Incerci sa ma omori?

      Vanzatorul care de-abia se extrasese de pe bancheta din spate avea ochii iesiti din cap ca un melc. Parea serios ravasit, mormai ceva si se duse in birou, probabil sa vomite.

      - O sa fac reclamatie, bombani Christina in spate.

      - Ha s-o stergem, facu TJ. Acu isi da seama tembelu asta ca am facut misto de el si ne trezim cu toata cohorta de paznici care ne alearga prin parcare.

      - O tulim, facu ea. Plecara usor si ajunsara la Toyota. Demrara parca tiptil si o luara spre casa pe autostrada...

      - Inca o treaba buna domnisoara, facu el apreciativ.

      - Multumesc James, raspunse ea pe nas intepata. Accelera.

     

© Copyright Ciprian Ulea
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online