evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
O scânteie într-un ocean de linişte  -  Aici şi acum  -  Ceasul voinicului  -  Variaţiuni pe o temă mai veche  -  Pasomii  -  Clocitorul Josh  -  O nouă zi  -  Contrapaganda  -  ªarpele Midgardului  -  Timpuri Noi  -  Schimbare de management  -  Pierderea  -  Servisul Auto  -  Fugind pe cerc  -  Jocul libertăţii  -  Mr. Loverman  -  Aer  -  Iluzia viselor  -  Homus trolEIbuzus  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Corespondenţă literară  -  Spiritul este liber şi insurgent  -  Apocalipsa  -  Luminile oraşului VIII  -  Praf minune  -  Anul 10000  -  Renaşterea...  -  Curcubeul  -  Cum să te fereşti de urs  -  Jocul Zeilor (IX)  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Meduza (IV)  -  Mamal - Oraşul  -  Proză scurtă  -  Ulysse şi Hector  -  Enigma de cristal  -  Arătarea  -  Poză de buletin  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Înălţarea  -  De aici, de sus...  -  Visătorul  -  Gândacul  -  Dumnezeul unei lumi mărunte  -  Îmbrățișare  -  Asaltul  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  Bătălia pentru supravieţuire  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Atingeri sensibile


Mamal - Oraşul

Mamal - Oraşul
  Maria Laurenţiu Cătălin
Mamal - Despărţirea
Mamal - Beciul
varianta print

Maria Laurenţiu CătălinPublicat Duminică, 30 Septembrie 2007, ora 22:12

      In apropierea orasului troienele de zapada disparura aproape complet, lasara insa locul unui amestec inestetic de zapada aproape topita si huma galbena presarata din loc in loc cu pietricele colturoase.Masinile,uriasii pe roti,cu fumul lor negru ca pacura vuiau pe sosele carand busteni adusi din padurile limitrofe.Un aer imputit de motorina si ulei ii plesni celulele olfactive din nari.O stare de voma il lua parca pe sus,simtea o presiune extraordinara asupra capului.Isi aduse aminte de vremea cand era copil si mergea la oras sa-si mai cumpere cate ceva,autobuzul acela in care mirosul motorinei se incetatenise in scaune era un cosmar pentru el.
      Acum 20 de ani cand venise prima data, orasul era altfel.Casele, multe dintre ele noi, aveau gradinute cu flori, plopi, ciresi, nuci, visini si alte cate neamuri de pomi .
      Culoare, umbra, racoare, frumusete, raze de soare, mate ce se zbenguiau pe crengi , toate au disparut.Domnisoare si doamne mergeau la promenada cu palariile lor mari si robe inflorate si dichisite in toate felurile,domni ,adevarati gentelmani, le insoteau.
      Nu mai sunt, s-au dus, s-au dus toate , isi zise in gand.
      Un tanar in viteza sa - caci toata lumea se grabea , parca intrase intr-un joc al ielelor - il lovi, si simti zguduitura din plin.
      -Tataie... !uita-te pe unde mergi!
      Se abtinu sa mai zica ceva si merse mai departe.
      -Buna ziua!Nu va suparati! Unde este gara?
      -Buna ziua!
      -Mergeti in fata 200 de metri faceti la stanga apoi la dreapta si gara este exact in fata.
      -Multumesc!
      -Cu placere!
      Urma instructiunile oraseanului si ajunse la gara,care nu se schimbase deloc, totusi anii ii cojisera peretii care nu mai pastrau culoarea verde aprins de altadata.
      Oameni cu genti,femei cu copii taras dupa ele , se grabeau dintr-o parte in alta care incotro sa-si prinda trenul, cativa cersetori stateau cu mainile intinse si langa ei un altul pe un scaun isi astepta clientii sa le lustruiasca pantofii.Mamal trecu pe langa ei si le dadu la fiecare cate 10 dolari.Dupa ce trecu , unul care cica era orb, minune, deschise ochii si-i beli cat cepele cand vazu hartia de 10 dolari .Era fericit, normal ,la cate monezi stransese nu se putea ridica ca-i picau pantalonii dupa el.
      Intra inauntru si cu ochii sai vigilenti observa ca peste 2 ore avea sa ia trenul spre oras,adevaratul oras,ala in care baietii nu se joaca, industria e industrie.Poloarea ?
      "Lasa ca au grija copacii de ea".Se aseza pe un scaun si incepu sa citeasca un articol de pe o revista uitata de un calator pe masa de langa scaune.Aveau si apa cu cateva pahare de unica folosinta,dar nimeni nu se apropia de ele.Cand vazu sticla de apa de e masa o sete teribila ii cuprinse tot corpul parca venea din Sahara.Se uita in stanga si in dreapta ratiunea il indemna sa n-o faca dar in cele din urma ceda si isi puse o jumatate de pahar pe care o si sorbi.
      Insa apa nu ii fu sortita sa o in ghita caci imediat o expulza si nu pentru ca avea un gust oribil ba era chiar buna ci din cauza articolului care il facu sa bufneasca in ras.
      -Ha!Ha!
      -Sunteti teribili!
      O lua de la capat cu cititul:
     
      "Incredibil!Modificarea ADN posibila.
      Cercetatorii americani si rusi X si Y au reusit sa influenteze ADN-ul asa incat de acum incolo parintii pot alege culoarea ochilor,sau a parului odraslelor lor,ei au mai afirmat ca..."

     
      -Mancati banii statului degeaba!
      -O sa vedeti voi ce poate face un singur om cu o suma mai mica de 10000 de ori decat a voastra.
      Citi toata revista si afla multe lucruri interesante.
      Domnisoara vorbitoare pe nas anunta plecarea trenului.
      Se ridica de pe scaun si pleca spre calea ferata...
     

© Copyright Maria Laurenţiu Cătălin
Comentarii (1)  
Dana Musat
Luni, 5 Noiembrie 2007, ora 10:28

Ai o pb cu asezarea dialogului sau o faci intentionat?
exemplu:
" -Buna ziua!Nu va suparati! Unde este gara?
-Buna ziua!
-Mergeti in fata 200 de metri faceti la stanga apoi la dreapta si gara este exact in fata.
-Multumesc!
-Cu placere!"

Final deschis. Asta e ok.

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online