evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Mamal - Oraşul  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  Liniştea  -  Supravieţuitorul  -  Mutare disciplinară  -  Norul de argint  -  În vizită la psihiatru  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Ambiguitate clinică  -  Tolaie  -  Ultima frontieră  -  La lumina...  -  Oglinda  -  Inelele lui Saturn  -  Solilocviu  -  Luminile oraşului XXVII  -  Luminile oraşului XXIV  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Plastic  -  Întunericul vieţii  -  Povestea knorgului care îşi caută mama  -  Veşnic orizont  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Uşa de la baie  -  Luminile oraşului XXIX  -  Întâlnirea  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Drum bun  -  Uchin (fragment)  -  Luminile oraşului XV  -  Jocul Zeilor (I)  -  O nouă zi  -  Detenţie  -  Depozit.03  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Sharia (fragment)  -  Cosas de la vita  -  Bumerangul lui Zeeler  -  Pulbere de stele  -  Dl. Ics  -  Ancheta  -  Pasul craiului de munte  -  Toate celelalte popoare  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Omu' nostru de "sus"  -  Program de criză  -  O noapte într-un ceas


Tata, ceasul şi căpşunile

Tata, ceasul şi căpşunile
  Andreea Popa-Merticaru
Răspuns fără întrebare
Pierderea
Simbioza
Călătorii cu îngeri
Lumea lui Ingo
varianta print

Andreea Popa-MerticaruPublicat Duminică, 21 Octombrie 2007, ora 09:20

      Palma dreapta imi era incolacita in palma lui stanga in timp ce cu stanga mea tineam bine cornetul de inghetata.
      - Repede, sa nu te murdaresti, se topeste… Da, da, stiam dar nu mai pridideam sa opresc valul de crema dulce care abia oprit intr-o parte incepea sa se prelinga pe partea cealalta.
      -Cand traversezi te uiti in dreapta, te uiti in stanga…Da, da, dadeam din cap, stiam si asta, dar traversam potrivindu-mi pasul cu pasul lui, cu ochii la cornetul de inghetata. Se topeste, se topeste, mai e un pic, sa nu se termine, e atat de buna, imi spuneam singura.
      Un tiuit ciudat, necunoscut mi se zbatea intr-o ureche si i-am spus iar el a inceput sa ma intrebe ce fel de sunet, in ce ureche, daca m-am lovit.
      -Te doare rau?…Da, ma doare, dar nu spun nimic. Poate ca nu observa.
      Am terminat inghetata chiar in locul unde strada facea un colt. Douazeci de pasi pana la aprozar. Am facut popas in dreptul tarabei pe care luceau rosii capsunile.
      -Din partea asta parca sunt mai frumoase si mai tari.…spunea tata vinzatorului si-i impingea spre taz cele mai frumoase fructe.
      Foarte cald, prea cald. Masinile ridicau praful pana in soare. Soarele era asa cum trebuia sa fie, galben palid, pictat intr-un colt al cerului prafuit, acelasi de fiecare data. Ceva nu se potrivea cu masinile care claxonau toate la fel, uniform, prelung ca un vaiet.
      Capsunile straluceau mii, rosii, cred ca am mai spus ca erau foarte foarte rosii si de data asta miroseau a spirt.
      Tata avea degetele rosii. L-am intrebat dar nu mi-a raspuns. De la capsuni trebuie sa fie…m-am asigurat eu insami.
      De undeva sirena ambulantei sfisuia aerul amenintator. Urechile, acum amandoua, imi tiuiau si le-am astupat cu palmele.
      -Ce e, de ce plangi, ti-a intrat ceva in ochi? Uite batista…Iar eu mototoleam peticul de carpa cand la un ochi cand la celalat fiindca nu stiam pe unde veneau lacrimile. Le simteam numai cum se formeaza, cum se rotunjesc si cum urca din cosul pieptului dar nu voiam sa il sperii pe tata si ma straduiam sa le acopar.
      -Trebuie sa mergem la doctor neaparat…Eu imi potriveam din nou pasul dupa pasul lui si imi gemuiam degetele in palma lui cu piele aspra.
      -Cand traversezi te uiti in dreapta, te uiti in stanga…Da, da, stiam. Haide tata, haide sa traversam amandoi, sa ne grabim.
      Masinile, ambulanta, poate aceeasi care ameninta mai devreme, erau aliniate cuminti la stop. Nu mai claxonau. Parca toti ochii din lume ne priveau si asteptau sa vada ce facem, care va fi urmatorul pas. Medicul in halat alb din ambulanta si-a incrucisat privirile cu ale mele. Si in privirea lui am citit ridicatul neputincios din umeri, linia rosie de pe ecranul monitorului, sirenele tuturor salvarilor din lume. Spunea ceva omul in alb dar eu nu auzeam fiindca eram atenta sa simt pe unde veneau lacrimile si sa le prind inainte sa alunece pe obraz.
      Tata si-a pierdut ceasul, cel mai probabil in gramada de capsuni, cum insusi constata.
      -Eu ma intorc sa caut ceasul…Da tata stiu ca trebuie, sunt atenta, traversez singura, da stiu drumul dar ma ajungi din urma nu-i asa?
      Cand am trecut de el, medicul cocotat in ambulanta lui isi misca usor capul de la stanga la dreapta. Nu mai e nimic de facut imi spunea el dar nu era adevarat, ceasul isi ticaia vecia in gramada de capsuni mirosind a spirt si a fenol.
      De cealalta parte a trotuarului. Masinile incep sa curga cu larma lor infernala, cu farurile aprinse, fiecare grabindu-se in alta parte.
     

© Copyright Andreea Popa-Merticaru
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online