science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Cioara  -  Transcendere  -  Cerc la persoana întâi  -  Războiul  -  Petrecerea  -  Călătoria unui artist...  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Mărire şi decădere  -  Cine sunteţi?  -  Lumina de jad  -  Revederea de 20 de ani  -  Nick  -  Acolo sus, vulbul  -  Sentofagia  -  Follow-Me  -  Luminile oraşului XXVI  -  Felix II  -  Umbrele nopţii  -  Fie-mi apa uşoară !  -  Fluturi  -  La frontieră  -  Gol  -  Brăduţul  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Pescarul la apus  -  Ankirah  -  Proză absurdă  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Fanfara municipală  -  Pure Evil  -  Luminile oraşului XXIX  -  Luminile oraşului XXXII  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Praf minune (II)  -  Dialog cu Ion Luca Caragiale  -  Nu deschideţi uşa  -  Jocul libertăţii  -  Aseară...  -  Luminile oraşului XX  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  Aniversarea  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (II) Poetul Soarelui  -  Cunoaştere  -  Câmpul de luptă  -  Vatmanul - O pasiune  -  Norma  -  Sfântul  -  Dispariţia  -  Cruciada bucătarilor


Luminatii, efemeride simbolice

Ovidiu Bufnilă
ovidiubufnila.ning.comPublicat Marţi, 24 Iunie 2003, ora 10:05

      Luminatii, efemeride simbolice, nu par a fi urmati de mase. Luminatii se folosesc de elanul revolutionar dar îl aruncă apoi gunoierilor din Guaribo sau cheamă groparii din Molina Mar să-l acopere cu un covor de flori.
      Din punct de vedere geometric, luminatii, constituiti în elite, sunt în defensivă la centru si insurgenti la periferie. Elitele curtează multimile vorbindu-le despre descătusare si libertate în timp ce eroul le descătusează, aceasta fiind conditia sa tragică si devastatoare.
      Noi credem, în profunzimea omogenitătii noastre, că eroul îsi contine dizidentul, că periferia îsi contine centrul iar democratia cuprinde dictatura. În regimul imaginar toate acestea se explicitează prin vecinătăti, limita fiind iluzorie. Fiind cuprins al corporalitătii, limita nu exprimă decât o falsă materialitate, viteza profunzimilor dându-i aparentele fundamentale.
      În miscarea noastră aparentă printre vârtejurile virtuale, porniti în căutarea acelui fascinant tot, dăm lovituri mortale conceptului, certitudinii si perfectiunii. Ne reorganizăm structurile narative si descriptive pentru a le pregăti să înfrunte războaiele matriceale de dincolo de orizontul vizibil.
      Pentru a induce în eroare serviciile secrete inamice ne arătăm gata de a reinterpreta raportul dintre centru si periferie si producem unele evenimente în cascadă punând la cale revolta gunoierilor din Bankusai, dimineata generalilor din Nulome, insurectia din Alundao, asaltul de la Pitonga Batonga, migratiile de seară din Pasola si dansul norilor din Togai. Dar stim că periferiile îsi devorează singure genialitatea si idealul si că sfârsesc în vulgaritate încheind un armistitiu rusinos.
      Pervers, centrul asteaptă cu răbdare decesul periferiilor. Dar nu le va lăsa să se sfârsească în manifestări ridicole sau tragice. În ultima clipă le va salva admitând, efemer, întâmpinarea si sărbătorirea eroului cu surle si tobe. Se va împodobi cu ghirlande de flori si va arunca artificii prin cerul înrosit de gloante si bombarde si va pregăti în mare secret calvarul anonimatului pentru cel iubit de periferii.
      Si centrul si periferiile se unesc apoi pentru a conspira împotriva universului plin de universuri. Elitele părăsesc masele si se lasă pradă imaginarului, aruncându-se orbeste în primul vârtej virtual întâlnit în cale. Tocmai de aceea secretizăm universul plin de universuri inventând catastrofe si evenimente epocale. Tocmai de aceea reorganizăm structurile narative si descriptive. Tocmai de aceea construim incertitudinea care bulversează formele.
      Multimile din Omah, din Vale Note, din Ehren, din Metongo Bambo, din Polga Polgani si din Guabano Lao nu tin seama de actiunile noastre. Ele îsi devorează eroii si, punându-si dizidentii la butonieră, îsi caută un dusman pe măsură.
      Noi suntem gata să-l construim.
      Multimile îl vor adula sau îl vor ucide dând astfel semn despre teribilul adevăr al tuturor lumilor.
     

© Copyright Ovidiu Bufnilă
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online