evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Duel în Lumea Visurilor  -  Avatarul  -  Iluzia viselor  -  Detenţie  -  Păsări de pradă  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Rapsodia  -  Povestire  -  Dl. Ics  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Visul demiurgului  -  Dincolo de evoluţie  -  Mamal - Despărţirea  -  Piatra  -  Concurenţă neleală  -  Vizita  -  Poveste de viaţă  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  Cerşetorul  -  Luminile oraşului 2 (III)  -  Din vitrină  -  Virus de sticlă  -  Melodia care nu se aude  -  Tânăr si încă nescris  -  Outland  -  Trenul  -  Scrisoarea  -  Meduza (X)  -  Visul  -  Jocul Zeilor (VII)  -  Mărire şi decădere  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Pacientul  -  Calul cruciatului  -  Luminile oraşului XXVI  -  Ambuscadă pe Uslar  -  Hora Ielelor, Pensiune II  -  Variaţiuni pe o temă mai veche  -  Legenda "OMU"-rilor  -  Luminile oraşului XXX  -  În noapte  -  Aici şi acum  -  Ultimul Paradis  -  Legendele Căutării (II)  -  Obsesia  -  O lumânare pentru mama !  -  Apocalipsa  -  Nu este prima dată  -  O noapte într-un ceas  -  Emoţia reîntoarcerii


Cerc la persoana întâi

Cerc la persoana întâi
  Mihai Pricop
Experienţă pecuniară
Metastază
Damnarea numelui
varianta print

Mihai PricopPublicat Miercuri, 27 Octombrie 2004, ora 10:05

      Este pretutindeni cu mine. Chiar si atunci cînd distantele care ne separa sînt astronomice.
     
      Cîteodata, gîndurile toate mi le atrage spre ea si ma înscriu pe o orbita eliptica în jurul ei.
     
      Îmi place cum mi se daruieste în totalitate. Ma face sa ma simt puternic cînd sfideaza geometria spatiului, modificîndu-i legile dupa bunul ei plac. Si asta doar pentru mine! Acum transforma o sfera într-o prisma si se descompune prin ea în sentimente, asemenea luminii în curcubeu. Dar acum ce face? Traseaza o linie curba pe planul unde am poposit întîmplator. Ma uit la ea nedumerit.
     
      - Desenez un cerc în jurul nostru, îmi spune. Lumea noastra si numai a noastra... O lume fara sfîrsit.
     
      - Fara sfîrsit?
     
      - Toate cercurile sînt fara sfîrsit, îmi raspunde putin iritata.
     
      Îmi repet lucrul acesta în minte, dar nu patrund pîna la întelesurile ascunse ale acestui adevar.
     
      Tulburat, ma asez în centru si îi spun ca sînt bîntuit de nori grei si reci. Ea îmi zîmbeste, desenîndu-si fara voie o parabola pe chipul sau ireal, indescriptibil. Se metamorfozeaza, apoi, într-o raza de lumina fierbinte si se izbeste de mine. Patrunde în interior. Este acum înlauntrul meu si traieste acolo mai vie decît mine însumi. Ma întind pe un diametru si îmi îmbratisez propriul trup, fiindca stiu ca acolo se afla si ea. Treptat, ma cuprinde somnul. Însa, prin ceata adormirii, o senzatie de gol ma zguduie. Parca nu mai este în mine. Ba da, este, dar atît de mica, prizoniera într-un vis cubic, pe care sînt incapabil sa-l visez. Ea exista acolo, dar simturile mele sînt prea grosolane ca sa o perceapa asa cum mi-as dori.
     
      Suparat pe diametru, ma ridic si fug de el. Dar, oriunde ma duc, nu fac altceva decît sa calc pe diametre. Drace, în interiorul unui cerc nu poti pasi decît pe diametre! Si cînd te gîndesti ca cercul fara sfîrsit s-a nascut din dragostea de simetrie a diametrului. Finitul diametru. Într-o clipa revelatoare deduc infinitatea cercului în esenta lui pi - expresie a simetriei nesfîrsitului. Solutia îmi apare deodata clara, nascuta parca o data cu lumea. Ma apropii de circumferinta si o cuprind cu palmele. Simt mîna divina cu care ea a desenat cercul, ma pot înviora iarasi la atingerea ei. O percep din nou puternic. Forta ei trece în mine si acum devin din ce în ce mai lacom. Ma întind, facîndu-ma una cu linia curba, iar trupul mi se alungeste mai mult, tot mai mult, pîna cînd îmi ating talpile cu vîrfurile degetelor. Sînt însusi cercul! Sînt infiii... si, într-o clipa de fericire, ma trezesc din vis, în micul meu paralelipiped, cu gratii la fereastra.
     

© Copyright Mihai Pricop
Sursa :   Imaginar.TK
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online