evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Legenda "OMU"-rilor  -  A Doua Epocă Întunecată  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Peştera I  -  Resacul Timpului  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Pulbere de stele  -  Vid imprevizibil  -  Moştenire de familie  -  Praf minune (II)  -  Meditaţie  -  Începutul  -  Nu este prima dată  -  Jocul Zeilor (IV)  -  Nouăsprezece zile (I)  -  Un viol ratat (Din neant)  -  Ceaţa  -  Cartea cu autor necunoscut  -  Imdiola  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Meduza (II)  -  Vânzătorul de ghilotine  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Cursa  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Metastază  -  Uezen  -  Halta părăsită  -  Macii  -  Submarinul Roşu  -  Mamal - Oraşul  -  Cerşetorul  -  Emoţia reîntoarcerii  -  Plastic  -  Pânza de paianjen  -  Unii îmi zic Charon...  -  Experienţă pecuniară  -  Înălţarea  -  Diamantul  -  Simbioza  -  Tocăniţa de ciuperci  -  K  -  Joia neagră  -  La copcă  -  Nyprus  -  Big Bang Boo  -  Hora Ielelor, Pensiune II  -  Luminile oraşului XVIII  -  Himera


Partida de bridge

Soldati jucand carti (Duck Jacob)
  Lucian-Dragoş Bogdan
A tricky individualism
Not yet
Tears of a star
My values vs. yours II
My values vs. yours
varianta print

Lucian-Dragoş BogdanPublicat Duminică, 30 Ianuarie 2005, ora 11:11

      (Imaginea este întunecata; o voce grava se aude în fundal)

      Mintea omului nu a fost conceputa pentru a accepta ideea unicitatii în univers. Pentru multi dintre noi pare greu de crezut ca nu exista nimic în afara noastra.

     

      (Apare panorama unui cer înstelat, pe care camera baleiaza încet)

      Sa privim cerul într-o noapte senina de vara si sa ne închipuim cât de mici suntem în comparatie cu stelele de pe bolta. Suntem mai putin decât o picatura într-un ocean. E normal sa ne întrebam atunci daca suntem unici în acest infinit pe care creierul nostru nu si-l poate imagina. În timp ce ne gândim la asta uitam de maruntisurile vietii noastre cotidiene si ne simtim apartinând unui Ceva.

     

      (Camera se rasuceste, prezentând Pamântul asa cum se vede în clasica imagine de pe Luna)

      Daca ne gândim ca trebuie sa fie ceva dincolo de Pamânt, ne simtim într-un fel protejati. E greu sa traim cu sentimentul ca nu mai exista altcineva Acolo. Ca suntem singuri.

     

      (În stânga globului pamântesc apare chipul unui batrânel cu barba alba, urmat câteva secunde mai târziu de un chip de extraterestru - obisnuita reprezentare non-umana de la Roswell încoace - în dreapta)

      Unii îi spun acelui Ceva Dumnezeu. Altii îl numesc civilizatie extraterestra. Exista si persoane care folosesc ambele denumiri.

     

      (Peste tot acest cadru se suprapune, stravezie, piramida lui Maslow feliata)

      Închipuindu-ne ca nu suntem singura rasa din univers simtim siguranta apartenentei la Ceva. Maslow si cei care i-au continuat studiile au subliniat ca una dintre nevoile omului este aceea a apartenentei. Apartenenta la o familie, un oras, un club, o religie, o zona geografico-culturala, o tara, o rasa, o planeta, un sistem solar sau o galaxie.

     

      (Chipul batrânelului creste, umplând tot cadrul)

      Exista deci Dumnezeu? Daca îl privim ca pe un concept spiritual nu intram în nici un fel de contradictie cu nevoia despre care vorbeam. Un asemenea Dumnezeu nu serveste altui scop decât aceluia al sigurantei si al pacii interioare, sentiment dat si de admirarea cerului nocturn. Daca întelegem prin Dumnezeu un concept mai complex problematica devine mult mai stufoasa; esenta ramâne totusi aceeasi.

     

      (Barba se retrage de pe chip, ochii se alungesc si se înegresc, craniul se deformeaza si în cadru revine non-umanul-Roswell)

      Suntem înconjurati de extraterestri? Lasând la o parte faptul ca orice microorganism din spatiu reprezinta o specie extraterestra, sa ne focalizam asupra entitatilor superior organizate, evoluate la nivelul a ceea ce noi catalogam drept civilizatie.

     

      (Un scurt spot publicitar, de câteva secunde, prezinta unicitatea unei marci de bere)

      Deci exista extraterestri? În ceea ce priveste acest subiect statisticile sunt un aliat si, în acelasi timp, un dusman. Nu este imposibil, ci mai curând improbabil ca noi sa fim singura realizare a universului în acest sens. Luând în calcul imensitatea universului nu doar spatiala ci si temporala, putem accepta ca aceleasi conditii care au dus la aparitia vietii pe Terra se puteau materializa oriunde si, mai mult decât atât, e posibil sa o fi facut de multe ori.

     

      (O simulare pe calculator al unui lant ADN începe sa îsi desfasoare spirele)

      Acolo unde creationismul cere un miracol evolutionismul cere milioane. Sa fie oare posibil ca acest lant special de miracole sa se fi realizat în mai mult de un loc si o perioada de timp, chiar luând în calcul vastitatea si vârsta universului?

     

      (Lantul se încolaceste, dând nastere unei siluete umane, din care se desprind altele, într-o multiplicare exponentiala)

      Exista de asemenea posibilitatea ca initial sa fi existat o singura civilizatie si aceasta sa fi dat nastere altora. În definitiv suntem doar la un pas de a crea noi însine viata. La rândul ei aceasta civilizatie poate fi creatia unui dumnezeu sau rezultatul a milioane de ani de evolutie.

     

      (Siluetele întunecate umplu ecranul, dând nastere unei imagini cosmice, în care se disting planetele sistemului solar)

      Ceea ce conteaza cu adevarat este faptul ca noi nu vrem sa fim singuri. Exista multi oameni care afirma au vazut si chiar au intrat în contact cu extraterestri. Este la fel de greu sa îi credem pe cât de greu este sa demonstram ca mint sau halucineaza. Nici în ceea ce îi priveste pe cei care sustin ca l-au vazut pe Dumnezeu - indiferent de religia caruia îi apartin - nu e mai usor de facut acest lucru. Dificultatea de a stabili un diagnostic în dauna celuilalt este aproape imposibil de realizat într-un demers obiectiv.

     

      (Imaginea se focalizeaza asupra Pamântului)

      Nu este imposibil sa fim singuri în univers. Este doar improbabil. Si pâna acum-

     

      - Rahat! bombani George închizând televizorul. Vorbeste de un sfert de ora si nu zice nimic!

      - Hei! protesta Bruce mestecându-si gingiile pe care se vedeau doi dinti razletiti. Mie mi se parea interesant!

      - Eh, da-i încolo! Dumnezeu, extraterestri, numai prostii! Mai bine ne vedem de partida-

      - Eu unul nu cred ca exista extraterestri! îsi dadu Mike cu parerea, scarpinându-si barba alba tepoasa. N-am vazut nici unul!

      Începu sa râda, ca de o gluma buna.

      - Batrân idiot! continua George sa bombane. Asta nu e un argument! Pas!

      Mike îsi mai studie o data cartile.

      - O cupa!

      Apoi, rânjind spre George, replica:

      - Ai dreptate! Poate tocmai tu esti un extraterestru deghizat într-un babalâc morocanos!

      Râse alaturi de Bruce si de James, însotit de accesele de tuse ale acestuia din urma.

      - Da- nu esti deloc bine astazi, James! Nu vorbesti mai nimic si tusesti de parca vrei sa-ti rupi pieptul-

      James dadu a lehamite din mâna.

      - Da-o-ncolo! Am o gheara în piept de azi dimineata, da-mi trece ea; ia mai bine pune un whisky aici-

      Dadu paharul peste cap, înecându-se si tusind din nou, în timp ce contractul se opri linistit în 3 fara atu. Bruce îsi etala cartile si cauta telecomanda pusa deoparte de George. Emisiunea anterioara se terminase si - cu regret - batrânelul cauta un post cu muzica mai veche.

      Renunta destul de repede si urmari cum partenerul sau îsi tragea linistit levatele câstigatoare.

      - Eu zic totusi ca mai importanta este partea cu Dumnezeu, reveni el la ultima idee a acestuia. Când mori, extraterestri nu mai fac nici cât o ceapa degerata; Dumnezeu însa-

      - Dumnezeu însa ce? îl contra George, furios ca nu gasea nici o bresa în jocul lui Mike. Are vreunul dintre voi habar ce se întâmpla dupa ce mori?

      - Daca e sa ne luam dupa ce zice religia - comenta Mike ducând linistit si a noua mâna - s-ar putea sa ne frigem rau de tot daca nu suntem baieti cuminti!

      - Depinde la care religie te referi, iesi James din mutenie. Astea sunt ale mele! îsi prezenta el colectia de onori ramasa.

      Scrisera punctajul si amestecara din nou cartile.

      - Pai nu sunt prea multe de spus- Un caro! Avem învierea cu raiul sau iadul si reîncarnarea.

      - Acum nu ma mai mir de ce e fiu-tu asa de batut în cap! îl apostrofa George. Daca asa l-ai învatat tu despre toate, vai si-amar de bietu- baiat!

      Îsi turna whisky si completa si celelalalte trei pahare.

      - La evrei de exemplu, toti mortii merg într-un loc numit Sheol, unde stau pâna la Sfântu- Asteapta-!

      - Doar noi jucam în seara asta? întreba Mike, etalându-si cartile pentru contractul de doua cupe al partenerului.

      Se întoarse apoi spre George.

      - Dar crestinismul si islamismul? La ora actuala sunt cele mai importante religii!

      - Ce contract de rahat! îsi molfai George buza superioara, cautând o varianta sa dea peste cap jocul adversarilor. De ce n-ati mers în mansa?

      Bruce zâmbi.

      - Na, tine! Pica- Crestinismul si islamismul, dragul meu intelectual, au fost puternic influentate de ideile zoroastriene. Acolo apar -baietii buni- care merg la Ahura Mazda si -baietii rai- pe care demonul Vizaresha îi trage jos de pe Puntea Chinvat.

      - Nu uita de Judecata de Apoi! îl atentiona evlavios Bruce, strâmbând din nas.

      Cu putin noroc la distributie, chiar putea sa iasa de o mansa.

      - Care Judecata de Apoi tot de la zoroastrieni e luata- Impasul asta nu tine! îl readuse pe Bruce în limitele contractului licitat.

      - Pai asta am spus si eu, se apara Mike. E vorba despre înviere si intrarea în rai sau în iad pâna la Judecata de Apoi!

      - Tu ori esti prost ori te faci, îl lua George peste picior. Una în plus, îl informa apoi pe Bruce.

      Acesta aproba tacut, rememorând dona în încercarea de a vedea daca ar fi avut vreo sansa sa realizeze mansa întrezarita la un moment dat.

      - Nu iesea orice ai fi facut, îl atentiona George. Cât despre reincarnare, exista atâtea variante câte variante de hinduism si de budism exista.

      - Bine, de acord! zise Mike împaciuitor si scuipa un fir de par care îi intrase în gura. Dar ideea generala e aceeasi: mori si renasti.

      - Teoria asta are o fisura, interveni Bruce. Daca ne-am reîncarna, de ce nu putem aduce aminte vietile anterioare?

      - De unde stii ca subconstientul nu detine informatiile dar tu nu poti sa ajungi la ele?

      Bruce pufni dispretuitor.

      - Prea multe i se pun în cârca subconstientului! E o explicatie teribil de simplista!

      George se pregatea sa riposteze dar James îi taie elanul interogându-l de asi si oprindu-se apoi în mic slem de trefla. În timp ce îsi etala cartile, strâmba din nas la auzul teoriei lui Mike.

      - Daca în viata anterioara ai fost pisica, ai perceput lumea într-un anume fel - adica folosind un anumit sistem de referinta - care acum nu are sens pentru mintea ta constienta. Tu ai acces la acele amintiri dar constientul tau le refuza -a priori- deoarece pentru el sunt ceva ilogic.

      - Ma rog, ridica Bruce din umeri, eu tot crestin ramân. Eu zic ca Dumnezeu ne-a creat din tarâna dupa chipul si asemanarea sa si ne va judeca dupa moarte- Si cu asta am dus doua mâini! Îmi pare rau James, dar nu era un contract fezabil. Ati mers prea sus.

      James dadu din cap si îsi etala restul cartilor. Bruce si cu Mike ridicara mîinile aratând ca nu mai aveau nici o pretentie, în timp ce George bombanea privind cum adversarii se distanteaza la puncte.

      - Da- despre extraterestri ce zici? îl întreba Mike pe Bruce.

      Acesta ridica din umeri.

      - S-ar putea sa existe-, admise el cu jumatate de gura. În definitiv, universul e mare!

      - Si cum crezi tu ca arata? insista Mike.

      - Verzi si cu fustita! replica Bruce stârnindu-i râsul chiar si morocanosului de George. De unde sa stiu eu?

      - Aha, vezi? Daca Dumnezeu ne-a facut pe noi dupa chipul si asemanarea sa, înseamna ca si extraterestrii - creati tot de el, nu? - arata la fel ca noi si- Doamne, James, ce-i cu tine?

      JAMES! JAMES! CE AI, TI-E RAU? JAMES!

      CHEAMA UN DOCTOR- SUNA LA 911-

      Nu mai respira de loc- Descheie-l la camasa-

      Nu Merge- Fa-I Respiratie Artificiala-

      james- ma auzi- james-

     

      înca putin- asa-

      Acum Îl Simt- Pulseaza Cu Spin Diferentiat-

      Deja s-a stabilizat- E în regula-

      S-A LUMINAT DEJA PE FIRMAMENT- SAGURD-

      SAGURD? FRUMOASA ÎMPERECHERE. MERITATI FELICITARI CU TOTII!

      Sagurd încerca secventa de doua frecvente învecinate, dar nu reusi sa pastreze spinul.

      - E adorabil, îl inundara fotonii Ellei.

      - De multe ori ma întreb de unde vin noile nascari? Unde stau ele ascunse pâna la impulsul care le aduce spre fiintare?

      - Probabil energia celor care se sting erupe în noua fiintare. Teoria Ciclului-

      - Care e pura speculatie! colapsara neutronii Wahtului. Daca admitem ca mai exista si alte forme de viata în universul acesta vast, toata teoria ciclului si înca vreo câteva dogme sunt bune de alimentat novele.

      - Hai sa lasam asta! îi fractiona Jok. Mai bine admirati-l pe Sagurd; e adorabil!

      - Ma întreb ce o fi în constiinta lui abia nascuta-

     

      În constiinta mea? Nimic! Totul e nou! Absorb acum totul... Adica... a fost ceva - este ceva - ceva de neînteles - ilogic.

     

© Copyright Lucian-Dragoş Bogdan
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online