evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Dincolo de evoluţie  -  Din vitrină  -  Cioara  -  Zombi  -  Creatorul  -  Circ  -  Somnul  -  Omul cu păsări  -  Transcendere  -  Printre oameni  -  Solilocviu  -  Războiul  -  Petrecerea  -  Jocul Zeilor (VII)  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Submarinul Roşu  -  Andru  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Calul cruciatului  -  Stiinta si tehnica  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  ªarpele de aramă (I)  -  BO  -  Nu vreau să fiu un erou !  -  Antarctic City  -  În tren  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Fragmentalism  -  Transplant de suflete...  -  Diamantul  -  Jocul libertăţii  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Călătoria unui artist...  -  Fluturi  -  Renaşterea...  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Meduza (IV)  -  Proză scurtă  -  Drumul care nu se vede  -  Vid imprevizibil  -  Dincolo de ceţuri  -  Învingătorul ia totul  -  Îmbrățișare  -  Licuricioaia  -  De o sută de ori Adrian  -  Cosas de la vita  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Hora Ielelor, Pensiune  -  Comando Fox  -  Meduza (X)


Zei şi oameni

Andreea Popa-MerticaruPublicat Duminică, 4 Decembrie 2005, ora 15:20

      Copacii se miscau amenintatori in vintul serii. Larma maimutelor se stingea undeva departe. Yogi se trezi cu un suier care se amesteca cu fosnetul frunzelor. Era aerul care ii intra zgomotos in plamini dupa atitea ore de nemiscare. Deja era noapte de-a binelea cind Yogi reusi sa isi miste membrele si sa se ridice din locul lui preferat de meditatie, Banyan Harindra.

      Harindra era axa cosmica, locul in care cerul se unea cu pamintul. Nu mai stia de ce il alesese sa fie locul lui,. Din copilarie se ascundea inauntrul trunchiului lui gol si asculta seva curgind prin coaja. Harindra era fara indoiala acolo dinaintea timpului, cind zeii umblau pe pamint amestecindu-se cu oamenii, fiind el insusi un zeu nemiscat si atoatestiutor, atit de batrin incit se identifica cu timpul insusi. Apoi a fost vremea luptei dintre oameni si zei, vremea intrebarilor si a revoltei. Harindra nu mai avea miez fiindca a vrut sa fie adapost si si-a oferit trupul puternic ca acoperamint pentru cei slabi: oameni si animale. Zeii s-au retras in lumea lor si i-au lasat pe oameni mai invrajbiti ca oricind, dezbinati si singuri, chinuiti de intrebarile lor, munciti de ginduri, revoltati si revoltatori in pretentiile lor. Zeii au plecat, poporul lui Harindra a ramas, pamint sau cer le era totuna, nemiscati, enigmatici. Putini erau oamenii care il gaseau pe Harindra, sufletul nemiscat al pamintului, si mai putini erau cei care vorbeau cu el dar atunci cind Harindra vorbea totul incremenea pentru ca vorba lui era adinca, venea din pamint si se lasa dusa de vint pina departe risipindu-se in mii de note.

      Inainte sa plece, omul se intoarse catre el cu mina in dreptul inimii si facu o plecaciune adinca. Harindra ii raspunse in felul lui, lasindu-si coama scuturata de vintul care se intetea.

      Yogi batu intinderea pustie cu picioarele goale simtind fiecare radacina, fiecare musuroi, fiecare floare. Cind intra in casa era usor ca o pasare, ager ca un tigru, increzator ca un elefant. Aashi, soata lui, il intimpina cu un zimbet larg si il intreba ca de obicei pe unde a fost si ce a facut. El isi auzi numele rostit si gindurile I se intoarsera pe deplin in lumea oamenilor.

      El era Sridatta, Brahman prin nastere, Yogi ascet si visator, fiu si sot, analist programator prin profesie. Lumea lui Harindra se retrase undeva intr-un colt al mintii lui lasind loc pentru lumea oamenilor. O imbratisa tandru pe Aashi si ii povesti ce frumos era in paduricea de pe colina. Ea incepuse sa turuie ca de obicei despre ce au spus vecinele, copii vecinilor, cine a sunat, ce buna Rosti a pregatit. El se mira cite lucruri s-au intimplat cit timp el a lipsit, cit de mica si ocupata era lumea in care se invirtea ea, cit de frumoasa era Aashi in sariul verde pe care i-l cumparase el de ziua ei, cum miroseau betisoarele de santal, parul ei si miinile ei mici. Era noapte de-a binelea cind au mincat Rosti si au adormit tinindu-se in brate.

      A doua zi Sridatta a plecat la servici, o saptamina de munca in mica firma din Dehradun. Era constiincios, atent si saritor, sefii il premiau mereu si i se prezicea o cariera frumoasa. Aashi era foarte incintata cind auzea toate astea si facea planuri pentru o gradina imensa in care sa isi creasca viitorii copii linga lotusi, smochini si arborii neem.

      Sridatta era in fata computerului, atent la cifre, date, calcule, aici era bine, dincolo gresit. Mintea lui lucra febril cautind solutii.

      In pauza de prinz colegul lui, Zaahid il cauta sa mearga impreuna. Au vorbit despre C4E, despre globalizare, temperaturile neobisnuit de mari din anotimpul musonului cind deodata stirea cazu ca un traznet in capul lui Sridatta: colina Vadu din Landour va suferi foarte curind unele mici modificari deoarece trebuia sa se taie un drum secundar spre Dehradun si Mussoorie. Autoritatile locale aveau sa defriseze o mica portiune, cu toata grija ca nimic din aspectul regiunii sa aiba de suferit si apoi cine va observa ca lipsesc citiva copaci batrini? Progresul, draga Sridatta, vine si in regiunea noastra, cine stie, poate chiar va fi tren direct din Dehradun spre Landour si gata cu autobuzele si taxiurile care abia se tirasc pline ochi cu autohtoni si turisti. Si apoi turistii, vezi tu, trebuiesc in permanenta incintati. Zaahid nu apuca sa termine cind Sridatta se ridica in picioare ca impins de un arc, pretexta ca are de lucru si aproape o lua la fuga printre mese. Niciodata un comportament atit de nepoliticos nu mai fusese pomenit la Sridatta.

      Zilele si saptaminile urmatoare se scursesera opaci si amorfe, fara nici o urma de spectaculos. Zaahid il mai invitase pe Sridatta de citeva ori la masa dar acesta refuzase. Incepuse sezonul musonului, ploua si ploua si ploua. Cind ploile au incetat s-au facut vazute utilajele drumarilor calcind greu pe pamintul inca umed. Fara nici un pretext Sridatta si-a cerut concediul pe anul in curs si de atunci nici unul din colegi nu l-a mai vazut.

      Vintul sufla molcom si caldut rasfirind pletele negre ale copilului. Era atit de placut sa stea cu capul in poala mamei si sa o asculte povestind! Vorbele ei se amestecau cu vintul, se jucau un pic in parul copilului si se pierdeau departe. Poporul lui Harindra le repeta si dupa ce ele se pierdeau. Povestea ajunsese cind Yogi Sridatta s-a ridicat impotriva masinilor si a vorbit pentru poporul lui Harindra care era mai vechi decit oamenii pe colina Vadu. Nimeni insa nu l-a ascultat. Sridatta a ales sa asculte glasul pamintului pulsind sub invelisul lui Harindra si Shiva l-a acoperit sub mantia sa de ceata si l-a facut nevazut. Intr-o dimineata masinile s-au trezit si au trecut la treaba muscind cu dintii lor ascutiti din poporul nemiscat al copacilor. Insusi Garuda, zeul pasare si Hanuman zeul maimuta au amutit astfel incit in toata valea se auzea numai vaietul dintilor de fier. Ea, Aashi a alergat intr-un suflet, desculta si despletita catre colina Vadu. Cind tipetele ei au fost auzite muncitorii s-au oprit mirati si au purtat din gura in gura stirea ca un Yogi nebun s-a ascuns intr-un copac gaunos. Dar in care? Muncitorii stiau ca si-au facut treaba si pina s-a ridicat ceata au dat gata citeva zeci de trunchiuri. Degeaba se holbau in directia in care femeia arata cu degetul, acolo nu mai era nici un copac in picioare. Cine era Harindra? S-au intrebat unul pe altul si s-au uitat cu mila la femeia care plingea.

      Cind ceata s-a risipit si in aer s-au ridicat mirosurile tari ale sevei, zeii au plins si ei.

     

© Copyright Andreea Popa-Merticaru
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online