evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Povestire  -  Striptease  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Dumnezeul unei lumi mărunte  -  Luminile oraşului 2 (III)  -  Hora Ielelor, Pensiune  -  Creatorul  -  Coconul  -  Sexibon  -  Cadoul  -  Războiul  -  Luminile oraşului XIX  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Drum fără întoarcere  -  Hora Ielelor, Pensiune III  -  Străinul  -  Pacientul  -  Pânza de păianjen  -  Experienţa însoţeşte sensul ascuns al misiunii noastre  -  Luminile oraşului XXIV  -  Turnul de calcar  -  Tolaie  -  O faptă eroică fără de ecou  -  Atalia  -  Homus trolEIbuzus  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  Luminile oraşului XII  -  Răscrucea  -  Drum bun  -  Gustul libertăţii  -  Bodaproste  -  Al nouălea iad  -  Orb  -  În noapte  -  Aici şi acum  -  Fata mării, Poliana  -  Luminile oraşului II  -  Alertă !  -  Triunghiul roşu  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Pasul craiului de munte  -  Peştele albastru  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Jocul Zeilor (IV)  -  Viziune  -  Cum să te fereşti de urs  -  Cercul  -  Dincolo de evoluţie  -  Corespondenţă literară


Orb

Orb
  Zareh Ara
Portiţa
varianta print

Zareh Ara



Publicat Sâmbătă, 4 Martie 2006, ora 23:36

      Totul a început de aici. În jurul statiei cresteau ca si acum maci albi si rosii, ametindu-mi gândurile despre orasul de peste munte. Autocarul nu putea urca mai mult de atât. Drumul sau se continua de-a lungul muntelui pâna sa coboare prin valea împadurita de peste râu. De-acolo începeau iar casele împodobite cu gradini de trandafiri. Trecusem pe lânga ele în acea dimineata de primavara, îndreptându-ma spre punctul final al calatoriei mele de doua zile cu autocarul. Dintr-o gradina, un om ne urmarea cu privirea. Când am ajuns în dreptul sau, ne saluta respectuos cu palaria. Instinctiv i-am raspuns facându-i cu mâna, privindu-l cum dispare în urma noastra.

      - Oricum nu avea cum sa te vada... e orb, îmi spuse Madli încercând sa se relaxeze pe scaunul de lânga mine.

      - Dar de unde stii ca e orb?

      - Obisnuia sa-l ajute pe tata în gradina. Într-o zi a disparut si n-a mai trecut pe la noi. Dupa câtiva ani l-am regasit în aceasta gradina salutând orice masina trecea pe drum. Odata am coborât sa-i vorbesc. Nu ma vedea. Când a auzit cine sunt s-a retras în casa. Nimeni nu stie ce s-a petrecut de fapt cu el.

      Despre tinuturile în care ajunsesem citisem odata într-o carte. Se povestea despre un oras ridicat între munti uriasi, divizat între oameni albi si rosii, cu gradini splendide de maci ce puteau fi admirati pâna si iarna, în sere special amenajate.

      - E doar un basm, îmi spunea întotdeauna tata. Meleagurile acelea exista doar în imaginatie.

      - Da! Si cine are acea imaginatie le poate vedea, îi raspundea mama de fiecare data.

      - Din partea mea sa se duca si la Polul Nord. Oricum toata viata a facut numai dupa capul tau, îi reprosa atunci mamei.

      - Povesteste însa cum ai cunoscut-o pe Madli, ma întreba Anna într-o noapte.

      Fusese un accident. Ma întorceam acasa cu tramvaiul, când la o curba acesta s-a rupt în doua. Ea era aproape de a cadea sub roti prin gaura cascata. Am prins-o în ultima clipa si am strâns-o la piept. Mi-am dat seama ca e alba când a deschis ochii. Am recunoscut atunci gradinile de maci albi din carte.

      Alor mei nu le-am mai spus nimic. I-am parasit jurându-mi ca ma voi întoarce si totul va fi ca la început. Între timp însa gradinile vechi, în al caror scrânciob ma leganam când eram copil, au disparut. Au aparut unele noi pictate în functie de ochiul pe care îl deschideam sa le privesc.

      Aveam de urcat trei kilometri de la statie pâna la intrarea în oras. Aici, în fata unui zid înalt, se deschideau doua porti. Madli ma lua de mâna grabita si intraram prin poarta din stânga. Am înaintat pe o strada lunga, marginita în partea dreapta de zidul înalt ce taia în doua orasul de peste munte, pentru ca oamenii albi si cei rosii sa nu se întâlneasca vreodata înauntru.

      Casa ei alba nu se afla departe de centru. Ne-am oprit în gradina sa ne odihnim o clipa printre flori.

      - Povesteste-mi cum ai cunoscut-o pe Anna, ma întreba Madli într-o dimineata.

      Fusese tot un accident. Ma plimbam în oras de-a lungul zidului si am zarit-o sus pe acoperis. Când m-a observat, a încercat sa se ridice speriata, dar a alunecat si a cazut în fata mea. Am luat-o în brate plina de sânge si am acoperit-o cu puloverul meu tricotat, de frica oamenilor albi. Am vazut ca era rosie când a deschis ochii. Am recunoscut atunci gradinile de maci rosii din carte. M-am strecurat pâna în afara orasului si am intrat pe cealalta poarta. Casa ei rosie nu se afla departe de centru. M-am oprit în gradina sa ma odihnesc o clipa printre flori.

      De fapt toata aceasta existenta a mea paralela, între doua fiinte atât de diferite din doua orase aproape identice, îsi avea cheia în absurdul zid înalt ridicat la limita dintre dorinta si imposibil.

      - Nu te duce dincolo! Avem nevoie de tine aici! îmi spunea întotdeauna tata.

      - Iar el are nevoie de ceea ce nu poate gasi aici, îi raspundea mama de fiecare data.

      - Atunci sa se întoarca ca un învingator!

      Aliat mi-am gasit tocmai în cine ma asteptam mai putin. Tot plimbându-ma într-o seara de-a lungul zidului, m-am oprit într-un târziu obosit si l-am atins cu palmele transpirate.

      - Vrei sa stii ce se petrece de partea cealalta, nu-i asa? ma întreba o voce.

      - Da, mai mult decât orice pe lume.

      - Atunci arunca-te pur si simplu în mine.

      Am privit zidul în înaltimea lui.

      - Sa stii ca ma pot înalta si mai mult decât atât, vorbi el. Vrei sa-ti demonstrez?

      Am încuviintat. Zidul începu sa tremure ridicându-se din ce în ce mai mult pâna ce trecu deasupra norilor. Abia atunci reveni treptat la înaltimea lui initiala.

      - Despre asta vom mai vorbi noi. Acum arunca-te degraba în mine.

      M-am repezit spre zid însa m-am izbit de piatra lui si am cazut la pamânt.

      - Mmm, nu asa. Fa-o cu credinta. Închide ochii astia si deschide-i pe cei din tine. Fii orb la înaltimea mea ca si la greutatea pietrei mele. Priveste-ma cu ochii ce nu m-au vazut niciodata.

      Atunci mi-am închipuit celelalte case împodobite de splendide gradini de maci. Mi-am închipuit-o asteptându-ma în scrânciob, strâmbându-se la mine cu ochi mari, râzând. Nu mi-am mai luat nici un avânt. Am înaintat prin zid asa orb cum eram, încercând sa ating ceea ce numai imaginându-mi am reusit de atunci. Întelesesem ca merita sa traiesti aici fie si numai pentru un simplu astfel de moment de fericire.

     

     

     



     

      Cu ajutorul zidului, existenta mea paralela capatase noi dimensiuni. Îmi împarteam zilele si noptile între cele doua orase, între cele doua gradini. A fost însa mai mult decât atât. De la un moment dat am pierdut sirul calatoriilor mele prin zid. Aproape ca nu mai eram în stare sa-i percep existenta în mijlocul imensului oras.

      - Opreste-te din când în când, îmi striga el. Ce-ai sa te faci daca o sa traiesti numai în imaginatie?

      - Deja asta e realitatea mea, i-am raspuns odata.

      - Si ce s-a întâmplat cu Madli?

      Când am adus-o aici lânga zid, i-am povestit despre cum se poate trece dincolo.

      - Si pentru ce sa merg acolo? Sunt rosii. Sunt diferiti de mine.

      - Tocmai fiindca sunt diferiti. Si eu sunt.

      - Da, stiu asta foarte bine. Crede-ma ca am obosit sa încerc sa te preschimb într-un om alb.

      - Dar cine a spus ca eu as vrea sa devin un om alb?

      - Mi-am dat seama ca nu vrei. Tu vrei sa treci prin ziduri. Ce nebunie mai e si asta? Cine ar crede o prostie asa mare? Numai aia rosii ar mai gândi atât de infantil. Esti orb la realitatea din jurul tau, strainule! Eu îti zic, trezeste-te pâna nu va fi prea târziu. Doar n-ai venit pâna aici doar pentru a învata cum sa realizezi numere de magie. Aici nu e circ. Cum as putea ramâne cu cineva ca tine? Ce ar mai crede oamenii despre mine? Ce sa mai cred eu?

      - Erai dezamagit de ea? ma întreba zidul.

      Nu eram dezamagit. Eram furios. Eram ranit. Nu întelesese niciodata ca nu se poate face nimic la comanda. Lovise în mine cu otrava, încercând sa-mi distruga propria existenta pentru a cladi ea alta în loc. Una alba, fada, nepigmentata. O simpla gheata din care n-ar mai fi ramas nimic atunci când s-ar fi apropiat de un foc cât de mic. S-ar fi spart în mii de bucati reci atunci când un puls s-ar fi nascut, zdruncinând din temelii acea fiintare corecta, imaculata.

      Apoi m-am linistit. Se terminase. Din orasul alb împodobit cu gradinile sale splendide de maci, nu mai ramasese nimic. De partea stânga a zidului se înalta acum amenintatoare o padure neagra, acoperita de nori de furtuna. Atât de simplu. Atât de rapid. O singura clipire si din toti macii odinioara albi, nu mai ramasesera decât gramezi de radacini negre, ridicate a ura spre cer.

      - Erai mai fericit atunci? ma întreba zidul.

      Mie însa îmi ramasese doar un gust amar în gura si o radacina neagra în suflet.

      - Orbisem deja de ochiul stâng, zidule!

      - Atunci, ce s-a întâmplat cu Anna?

      Când am adus-o aici lânga zid, i-am povestit despre cum se poate trece dincolo.

      - Mi-am dorit toata viata sa pot trece de acest zid, mi-a spus ea. Am învatat sa-l escaladez, plimbându-ma apoi ore în sir pe marginea lui, observând de la înaltime cele doua lumi cu trairile lor atât de diferite. Nu mi-as fi închipuit ca as putea trece direct prin el.

      - Stii doar ca lumea alba a disparut. De acum nu mai are nici un sens sa ne întoarcem acolo. Putem ramâne aici pentru totdeauna. Zidul ne poate feri de acea padure neprimitoare.

      - Însa si tu stii ca jocul nu s-a terminat. Priveste cum arde orasul. În scurt timp nu va mai ramâne nimic din el decât cenusa. În plus, eu sunt un om rosu. Tu nu. Priveste acest alfabet pe care l-am desenat aici pe zid, în noptile în care te asteptam sa-mi admiri macii. Între început si sfârsit este o distanta ca între mine si tine. Într-una ne dam mâna peste toate aceste semne. Niciodata nu vom putea fi aproape unul de celalalt. Doar daca nu l-am arde. Doar daca... noi n-am arde. Mai bine sa fugim de aici! Zidul ne poate purta departe. Cine ar crede asta? Noi credem si atunci e suficient.

      Ne-am luat de mâini si am sarit în zid. M-am trezit singur într-un culoar verde.

      - Zidule, ce s-a întâmplat cu ea? Unde este?

      O scara aparu în fata mea si am început sa urc pâna am ajuns pe acoperis. De acolo am putut zari deznodamântul. Tot orasul arsese. Si ea împreuna cu el. Nu izbutise sa sfarme piatra cu focul ei. O mare albastra se întindea acum în dreapta zidului, îngropând pentru vesnicie orice vapaie ar fi îndraznit sa se ridice prea sus.

      - Esti dezamagit? ma întreba zidul.

      - Nu înteleg! Sunt furios! Sunt ranit! De ce a trebuit sa ramân singur, orfan de orice existenta? De ce n-am putut trece prin tine împreuna? Am fi rotit alfabetul acela, l-am fi transformat, i-am fi modificat semnele. Ce s-a ales din macii albi si rosii? O padure de radacini negre si o mare de valuri albastre.

      Zidul se cutremura si începu sa urce înspre nori. Sus. Tot mai sus. Ma cuprinsese ameteala.

      - Unde suntem aici, zidule?

      - Priveste! În ciuda pamântului asta rotund, timpul nu se întoarce nicicând înapoi. Cum sa distrugi alfabetul... tu, mai omule? Nici în închipuiri nu este cu putinta. Nu îl poti curba, nu îl poti dedubla. Îl poti folosi ca spada sau scut însa niciodata ca minge a unui joc fantastic. Cenusa ar ramâne din tine, caci numai asa ai putea câstiga. Dar nu aici. Locul acela nu se afla de-o parte si de alta a mea. Dupa cum vezi, nici eu nu pot ajunge pâna acolo. Voi însa ati întrecut orice limita existenta aici. Iar eu sunt de vina pentru ce am creat din voi. Esti trist acum?

      Îmi închipuiam doar fiinta aceea de foc. Scânteile ei, ragetele de fiara neînduplecata de conditia ei umana. Simteam înca pe buze muscatura ei fatala, iar în inima lacrima ce i-a stins vapaia.

      - Am orbit si de ochiul drept, zidule!

      De la înaltimea aceea imensa, priveam în gol cautându-mi casa mea natala si scrânciobul din gradina. Uitasem de când eram plecat. Sa fi fost un an, poate.

      Ce lume creasem prin închipuirile mele? Ce mai ramasese din realitate si cât am modificat-o prin gândurile mele blestemate? Cum am putut naste acele radacini negre din maci albi? Dar valuri albastre din maci rosii? De unde si pâna unde a rezultat finalul de a ma fixa orfan pe orbita acestei planete, în vârful acestui zid ce obisnuia sa despata oamenii, sa-i conserve în limitele propriilor lor existente? În care carte scria asta? Cu siguranta nu în cea pe care o citisem eu. Acolo albul provenea din zapada, crescând în caldura unei camere mici în care poti mângâia pielea rosie a unui suflet, ce bate în acelasi timp de ambele parti ale unui zid temporal de netrecut.

      Nu a fost suficient si iata... ce am ajuns? În ce ne-am transformat visele din vremea în care înca speram la o gradina cu maci albi si rosii crescând alaturi deopotriva?

      M-am aruncat pur si simplu înspre padurea neagra, acum inundata de valurile albastre. Oricum notiunea de realitate nu mai însemna nimic pentru mine.

     

     

     


     

      Totul a început aici. În jurul statiei cresteau ca si acum maci albi si rosii, ametindu-mi gândurile despre orasul de peste munte. Ramurile copacilor îmi estompasera caderea. Valurile marii ma primira în bratele lor. Împreuna ma conduceau acum pâna dupa zidul înalt, prin care se mai puteau vedea cele doua intrari de pe vremuri.

      Fara a mai astepta autocarul, am început sa cobor de-a lungul muntelui, apoi prin valea împadurita de peste râu. De-acolo au început casele împodobite cu gradini de trandafiri.

      - Hei, tu! De când te astept! se auzi o voce dintr-o gradina. Nu cred ca as mai fi putut ascunde secretul pentru înca o suta de ani. Acum, elibereaza-ma, te rog!

      L-am privit pe orbul de odinioara. I-am zâmbit. Poate ca niciodata n-as fi putut afla mai clar raspunsul întrebarilor ce-mi framântau atât sufletul. Mi-a zâmbit la rândul sau, apoi a disparut mai departe în vale.

      Un zgomot de motor se auzea tot mai aproape si totusi nu vedeam nimic, în afara gradinii mele cu trandafiri albi si rosii. Râzând nebun, mi-am ridicat palaria salutând în vânt fantomele trecutului meu zbuciumat. Am luat în mâna o petala alba si una rosie pe care le-am legat într-un lant. Mi l-am pus Martisor la încheietura mâinii si am cazut la pamânt secerat.

     

      „Am câstigat, mama! Am realizat cercul! Am distrus alfabetul ala nenorocit! Fii mândru de mine, tata! Acum, ma pot întoarce acasa, învingator!”

     

© Copyright Zareh Ara
Comentarii (1)  
ali.raghad
Sâmbătă, 7 Februarie 2009, ora 15:56

poti si mai mult. felicitari ara

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online