evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  O dimineaţă perfectă  -  O Poveste (?) modernă  -  O nouă zi  -  Moştenire de familie  -  Colecţionarul  -  Fragile  -  Tahiji  -  Drumul spre  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  Ancheta  -  Viziune  -  Drum fără întoarcere  -  Dimineaţă târzie  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Arta de a purta un război  -  Îmbrățișare  -  Întâlnirea  -  Flida Flado  -  Meduza (IX)  -  Taina norilor  -  Luminile oraşului XIX  -  Damnarea numelui  -  Reactorul  -  Visul  -  Arma secretă  -  Castravetele  -  Povestea knorgului care îşi caută mama  -  Furnizorul de vise  -  Limoniu  -  Fălci însângerate  -  Pescarul la apus  -  Povestea unui ceas  -  Destin  -  Meduza (XII)  -  Luminile oraşului XXIX  -  Sfântul  -  Alfa si Omega. Moon  -  Luminile oraşului  -  Pulbere de stele  -  X Factor  -  Peştele albastru  -  Somnul uitării  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Iluzia viselor  -  Uezen  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Luminile oraşului IX  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Fata morgana


Interviu cu Michael Hăulică

Mihael Haulica - "scriu ca sa aflu ce e cu mine si cu cei din jurul meu"
  Traian Bădulescu
Premiile "Vladimir Colin"
Loneliness
Ian Watson spune minciuni despre ştiinţă şi inventează reguli
Norman Spinrad : SCI FI a murit ! Trăiască Science Fiction !
varianta print

Traian BădulescuPublicat Duminică, 8 August 2004, ora 10:05

      1. Michael, esti unul dintre scriitorii de SF romani care au avut fericirea de a se vedea publicati in volum. In ce masura constituie un imbold pentru un creator roman aparitia unei carti proprii? Se poate sau se va putea trai din scris vreodata in Romania?

     

      Fericirea aia tine doar in ziua lansarii. Dup-aia ori nu-i suficient tirajul, ori nu se promoveaza ca lumea, ori nu e cartea pe care ai vrut s-o publici... Mofturi de-astea. Sa revin la intrebarea ta. Eu de-abia atunci m-am simtit cu adevarat scriitor. Am mai zis-o: literatura nepublicata nu exista. A scrie pentru prieteni e un fel de nu stiu ce, dar nu conteza prea mult. A nu avea carti e ca si cind nu ai avea buletin. Deci trebuie sa ne publicam cartile. Iar aparitia unei carti, bineinteles ca-ti face chef s-o scrii pe urmatoarea. Dupa ce mi-a aparut cea de-a dioua, in doua saptamini aveam deja planurile pentru urmatoarele 5. De-acuma stiu ce scriu. Am treaba, adica, imi vad de scris. Ca n-o sa reusesc sa scot o carte pe an cum mi-am propus... Crezi ca eu mi-am propus sa debutez in volum la 44 de ani? Asa s-a intimplat... Da, cred ca se poate si se va putea trai din scris aici, cind Romania va fi o tara capitalista si toate meseriile se vor face ca intr-o astfel de tara. Inclusiv cea de scriitor.

     

     

      2. Se mai scrie SF de calitate in Romania ultimilor ani? Care consideri ca sunt cele mai recente tendinte?

     

      Se scrie literatura care ar putea fi incadrata (daca chiar vrem) si in SF, buna, uneori foarte buna. Tendinte? Disparitia granitelor intre genuri. Nu vezi ca nu mai reusim sa ne intelegem in ceea ce priveste SF-ul? Sint adeptii SF-ului fundamentalist si sint cei care vorbesc despre imaginar... Pe mine oricum nu m-a pasionat prea tare eticheta SF, nici una din cartile mele nu au aparut in colectii SF si, la urma urmei, vorba lui Spinrad: eu nu scriu SF, scriu carti. Dar daca editorul meu considera ca vinde mai bine cartea cu sigla SF, e treaba lui.

     

      3. Esti unul dintre pionierii publicisticii SF pe Internet, prin editarea e-zin-ului "Lumi Virtuale" - deja consacrat in mediul electronic. In ce masura a contribuit Internetul, in tara noastra, la relansarea acestui gen?

     

      Nu cred ca l-a relansat. Poate, eventual, il tine in viata, internetul e un fel de aparat la care e conectat SF-ul asta care, altfel, nu mai da semne de viata. Nu ma refer la Planetar, desigur. Sau la Quasar. Ca mai sint 2-3 cenacluri, asta nu inseamna ca se poate vorbi de un SF romanesc, de o miscare SF etc.

     

      4. Crezi ca sunt solutii pentru regruparea fanilor SF (care exista in toata tara, si sunt mult mai multi decat reuneste actualul "Fandom")? Daca da, care ar fi acestea?

     

      Trebuie sa ne luam in serios, in primul rind. Conventiile nationale sa aiba un oarecare fast, sa arate ca si cum ar fi intr-adevar ceva important si nu doar ceva facut de mintuiala, o actiune bifata, ca pe vremea UTC-ului (cine-si mai aminteste ce-a fost aia?). Cind un premiu la Romcon va insemna macar o manseta pe urmatoarea carte: cistigatorul premiului la-la-la... Ca sa nu mai vorbim ca ar trebui sa insemne oferte din partea editurilor... Dar aici intram pe teren minat, fiecare si le stie pe ale lui, stiu ca editurile nu fac bani cu cartile romanilor... Incercam si eu Utopia cu degetul. Si mai e ceva: conventiile nationale nu mai trebuie facute in rezervatii, ci in orase. Ele trebuie sa devina un eveniment cultural al orasului aluia, nu o adunare a ciudatilor. Adica lansari de carte in librarii, afise in tot orasul, expozitiile de arta plastica in galeriile sepcializate etc. Si, de ce nu?, premiile sa fie inminate de personalitati ale domeniului. O sa spui ca visez la Oscaruri... Iar eu am sa-ti raspund ca da, visez la Oscaruri.

     

      5. Ofera-mi o definitie proprie a genului Science Fiction.

     

      Nu prea agreez definitiile, care pe mine ma lipsesc de libertate. Or, SF-ul exact asta mi-a parut in 87: locul unde puteam sa fiu liber atit ca autor, cit si ca cititor sau posibil persoanj. Intre timp am descoperit ca pot sa fiu liber oricum. Trebuie numai sa-mi doresc foarte tare lucrul asta. Asa cum am descoperit ca nu mai am nevoie de inspiratie ca sa pot scrie (probabil n-am avut niciodata, dar nu stiam eu cum sa-i spun acelei stari), trebuie numai sa vreau sa scriu, sa iau un pix in mina (ei da, dupa aproape zece ani, scriu din nou cu pixul pe hirtie) si sa ma asez la masa (chestia asta nu-mi iese intotdeauna...).

     

      6. De ce scrii, Michael Haulica?

     

      Ca sa aflu ce e cu mine si cu cei din jurul meu. Ca sa aflu de ce mi se intimpla toate cite mi se intimpla. Ce inteles au toate astea. Ca sa spun, ca trebuie s-o spun, nu pot s-o tin numai pentru mine, cit de frumoasa e viata asta nenorocita!

     

© Copyright Traian Bădulescu
Sursa :   Anticipatia.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online