evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Învingătorul ia totul  -  Jocul Zeilor (VII)  -  Ultima eclipsă (II)  -  Tentaţia continuă  -  Hoţul de timp  -  Câmpul de luptă  -  Luminile oraşului XXV  -  Umbrele nopţii  -  Delir  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Cel care nu mai e  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Depozit.02  -  Almateea  -  Labirintul de gheaţă  -  Ultima eclipsă (I)  -  Destin  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Principiul alibiului  -  Luminile oraşului XXXI  -  Transplant de suflete...  -  Planeta Fantomă  -  Taxi  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Imdiola  -  Masa de duminică  -  Satiră robotică  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Anul 10000  -  Vinerea Rozinelor Timpurii  -  Primăvara nucleară  -  Fântâna de iasomie  -  Iubirea de pe Venus  -  Luminile oraşului X  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Vid imprevizibil  -  Dincolo de ceţuri  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  K  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Poveste cu un zmeu  -  Experienţă pecuniară  -  Luminile oraşului XIX  -  Talent  -  Transcendere  -  Meduza (X)  -  Floarea de loldilal  -  Tolaie


Interviu cu poeta Nina Cassian

“Regret … ca n-am auzit niciodata glasul pasarii dodo“

Angela BaciuPublicat Duminică, 13 Septembrie 2009, ora 09:35

      “ Marea poeta Nina Cassian, - pe numele sau adevarat Renée Annie Cassian s-a nascut la 27 noiembrie 1924 in Galaţi. Este o poetă, eseistă şi traducătoare româncă.

      S-a născut într-o familie de origine evreiască (tatăl Ninei, I. Cassian-Mătăsaru, era un traducător cunoscut). Scriitoarea s-a mutat cu familia la Braşov, unde a intrat la Liceul Principesa Elena, şi Bucureşti, urmând şi cursurile Institutului Pompilian. A frecventat cercuri intelectuale de stânga şi, la vârsta de 16 ani, a intrat în organizaţia Tineretului Comunist, aflată atunci în ilegalitate. În paralel, primele ei încercări literare au fost generos încurajate de Tudor Arghezi şi Ion Barbu, ultimul fiind chiar îndrăgostit de tânăra poetă. Cassian a debutat editorial în 1947, cu volumul de versuri suprarealiste "La scara 1/1".”

     

          

      * “Timpul a fost poate (prea) generos cu mine, ajutându-mă să ajung la o vârstă venerabilă, cu mansarda încă functionând desi etajele inferioare sunt subrede si degradate.”

     

      * “ În ce priveste exilul, nu m-am consolat cu "inima" ci cu "LIMBA", cea care nu m-a părăsit niciodată!M-am simtit perpetuu "acasă" folosind-o cu ardoare.”

     

      * “ Da, credeam în comunism ca într-o posibilă armonizare a lumii .(criza mea mistică)”

     

     

     

      “ Îţi făgăduiesc să te fac mai viu decât ai fost

      vreodată.

      Pentru prima oară îţi vei vedea porii

      deschizându-se

      ca nişte boturi de peşti şi-ţi vei putea asculta

      rumoarea sângelui în galerii

      şi vei simţi lumina lunecîndu-ţi pe cornee

      ca trena unei rochii; pentru prima oară

      vei înregistra înţepătura gravitaţiei

      ca un spin în călcâiul tău,

      şi omoplaţii te vor durea de imperativul

      aripilor.

     

      Îţi făgăduiesc să te fac atât de viu, încât

      căderea prafului pe mobile să te asurzească,

      să-ţi simţi sprâncenele ca pe două răni

      în formare

      şi amintirile tale să-ţi pară că încep

      de la facerea lumii. »

      (Din volumul "Spectacol în aer liber - o altă monografie a dragostei", Editura Albatros, 1961 )

     

      A.B. - Stimata Doamna Nina Cassian, am inceput dialogul nostru cu un poem minunat...pentru ca un poet il simte pe celalalt poet chiar si fara prea multe intrebari, citesc un poem semnat de Nina Cassian, inchid ochii si...ma bucur!

      Va multumesc pentru ca ati acceptat acest interviu, va mai aduceti aminte ce v
Nina Cassian
-a inspirat cand ati scris aceste versuri?

     

      N.C.- Nu mai tin minte în ce împrejurări am scris poezia mentionată (cam orgolioasă, sper că nu demagogică, întrucât se referă la ceea ce consider că am de dat, nu ca persoană ci ca ofertă de poezie...), si eu va multumesc pentru acest dialog, d-na Angela Baciu.

     

     

      A.B. – Am crescut – fara sa va suparati pe sinceritatea mea – cu pozele lui Arghezi, Nichita Stanescu, Nina Cassian, Nora Iuga, Bacovia…lipite pe usa camerei copilariei mele si mi-ati calauzit pasii, dorindu-mi sa merg pe acelasi drum…cariera Domniei Voastre atat de plina : ati publicat peste 50 de carti de poezie, traduceri, eseistica, proza, intotdeauna a fost de partea Dvs.timpul ?

     

      N.C. - Timpul a fost poate (prea) generos cu mine, ajutându-mă să ajung la o vârstă venerabilă, cu mansarda încă functionând desi etajele inferioare sunt subrede si degradate.

      Drept care,dacă regret ceva, e pierderea tineretii (cea fizică, bineînteles).

      Cea ireversibilă.

     

     

      A.B.- Dar, sa incepem cu inceputul : v-ati nascut pe 27 noiembrie 1924 la GALATI.. Sunt de origine braileanca, dar adolescenta si maturitatea mi le-am petrecut la Galati, ce va aduceti aminte de acest oras? chiar asa in putinii ani pe care i-ati petrecut pe malurile Dunarii…amintirile acestea se regasesc undeva in scrierile Dvs. ?

     

      N.C. - Orasul meu natal - Galati - (m-am născut se pare pe strada/cartier “Mazepa”)- mai există?

     

      A.B. – Da, mai exista si astazi – culmea …si eu am copilarit si mi-am petrecut adolescenta tot in cartier “Mazepa”, pe strada Rosiori…dar, ati parasit orasul foarte repede…

     

      N.C. - L-am părăsit când nu aveam încă nici doi ani, mutându-ne la Brasov unde mi-am petrecut copilăria până la 11 ani...Galati a dat personalităti exceptionale precum Ovid S.Crohmălniceanu, Iordan Chimet sau poetul-inginer, martirul Gheorghe Ursu…si multi altii…

     

     

      A.B. – A urmat perioada copilariei la Brasov si mutarea la Bucuresti, cum si in ce imprejurari ati inceput sa frecventati cercurile intelectuale de stanga si ulterior sa intrati in Organizatia Tineretului Comunist, credeati in ceea ce faceati ?

     

      N.C. - La Bucuresti - aveam 15 ani pe atunci! - era fascism si război.

      Am aderat la comunism - am explicat mai pe larg de ce in cartile mele! Eram elevă si m-a atras …o alta elevă. Nu am cunoscut cercurile intelectuale de stânga.

     

      A.B.- S-a scris in presa de specialitate ca primele Dvs.incercari literare au fost incurajate de marii nostri scriitori Tudor Arghezi si Ion Barbu. De fapt, aceste amintiri apar in « Memoria ca zestre »

     

      N.C – Da, despre întâlnirea mea cu Arghezi am scris în "Memoria ca zestre".

      M-a dus tata la Mărtisor cu un caiet "fraudulos", continând câteva poezii de ale mele si unele ale tatei.

     

      A.B. – Cum v-a primit Arghezi?

     

      N.C. - Arghezi s- a"orientat" imediat si mi-a scris cu mâna lui :

      "Talent incontestabil, vocatie sigura…” referindu-se …la ale mele.(caietul a fost un timp în posesia lui Adrian Păunescu, nu stiu dacă mi l-a restituit, eu nu-l mai am.)

      În ce-l priveste pe Ion Barbu, rog cititorii sa citeasca poezia "Lui Ion Barbu" din volumul "Desfacerea lumii" apărut în 1991- 1992 la “Fundatia Culturală Română”, ea…spune (aproape) tot.

     

     

      A.B.- Intr-un alt interviu televizat, ati declarat ca indiferent unde v-ati aflat, chiar daca ati fost plecata din tara, “nu v-ati pierdut niciodata inima”, si ca ati iubit locurile si oamenii de acasa...cum este sa traiesti o vreme in exil, sa fii departe, sa te simti singur...stiu ca aceste lucruri le-ati povestit in cartile Dvs.,dar...povestiti totusi cititorilor care n-au reusit sa va citeasca ultimele carti.

     

      N.C. - În ce priveste exilul, nu m-am consolat cu "inima" ci cu "LIMBA", cea care nu m-a părăsit niciodată!M-am simtit perpetuu "acasă" folosind-o cu ardoare.

     

      A.B.- Cum era cenzura comunista si cum scapati de ea? Ce tertipuri foloseati? Poezia scrisa in Romania in perioada comunista era cu ceva mai prejos decat alte literaturi ale altor popoare?

     

      N.C. - Cea mai cumplită sub raport estetic si psihologic a fost perioada dintre 1948 si 1957 - dar si după aceea -pe care am descris-o pe larg în vol.1 si 2 al "Memoriei ca zestre".

      Cenzura opera asupra tematicii, a vocabularului dar, mai grav,asupra bunelor intentii, bănuindu-ne de formalism, decadentism,demascându-ne în sedinte publice, desfigurându-l.

      Da, credeam în comunism ca într-o posibilă armonizare a lumii .(criza mea mistică!), în disparitia războaielor, a banului, a statului, a antagonismelor sângeroase dintre rase, popoare, natiuni etc. Atrăgătoare utopie! Care n-avea nimic de a face cu

      tortionarii culturali! Sau cu cei politici! Sau cu odioasa, criminala luptă pentru putere

      fie a lui Stalin sau a lui Dej (uciderea lui Pătrăscanu)!

     

      A.B.- Daca ar fi sa propuneti pe cineva pentru Premiul Nobel pe cine ati propune?

     

      N.C. - Premiul Nobel l-ar fi meritat si Arghezi, si Blaga si, mai recent, St.Augustin Doinas.

      Dar, cunosc destui mediocri care l-au căpătat… si mari scriitori care nu au avut parte de el.

      Deci, să nu ne lăsăm obsedati.

     

     

      A.B. Citindu-va cartile e ca si cum v-as cunoaste caldura vorbei, zambetul dintre versuri, luminozitatea si energia cu care descrieti fapte si intamplari din viata dvs.,grele, tragice, ma fac sa cred ca sunteti un om extraordinar de puternic, cum ati reusit? Care este “secretul tineretii fara batranete”?

     

      N.C - Nu, Nu sunt puternică.

      Sunt, cum am mai spus, infatilă - deci vulnerabilă.Agresorii (chiar călăii) mă crută fiindcă nu sunt un adversar pe măsura lor.

     

     

      A.B.- Ce rol au jucat marile iubiri din viata Dvs. ,povestiti.

     

      N.C - Iubirile? În afara de procentul de fericire până la extaz si de suferintă atroce - le datorez zecile de poezii pe care le-am scris!

      Mă tem că am fost nedreaptă sau intolerantă cu unii dintre semenii mei…

      Un vechi prieten, azi decedat, m-a numit “Apologetică-apoteotică-apoplectică-apocaliptică” având în vedere circulatia mea de la entuziasm absolut la totală respingere.Eram (mai sunt?) o fiinta exaqerată-sau doar infantilă (mai sunt?)

     

      A.B.- In viata Dvs.ati dat multe interviuri si ati povestit multe intamplari .,as dori sa-mi marturisiti acum , daca se poate, ceva ce n-ati mai spus pana acum...

     

      N.C – Va spun această poezie pe care am scris-o recent:

      “…Ce regret...

      ...Că n-am auzit niciodată glasul păsării Dodo

      ...Că n-am amirosit niciodată ciresii Japoniei

      ...Că nu mi-am pedepsit niciodată prietenii si iubitii care m-au părăsit

      ...Că nu mi-am revendicat niciodată compensatiile pe care credeam că le merit

      ...Câ n-am compus niciodată o sonată de Mozart

      ...Si că n-am bănuit că voi trăî atât de mult

      încât să regret cele de mai sus

      si multe altele…”

     

     

      A.B.- Doamna Nina Cassian, va multumesc foarte mult pentru acest dialog, mi-a facut o mare onoare si bucurie, si, v-as ruga sa incheiem cu un gand...vers...

     

     

      N.C. - As încheia cu un cântec popular pe care-l fredonez la ocazii:

     

      "Dunăre, Dunăre,

      drum fără pulbere

      si fără făgas..."

     

      si. dintr-o poezie a mea despre vărsarea Dunării în mare:

     

      "lichidul, ostenit de propria-i istorie"

      "intră-n odihna lui iluzorie"...

      Ceea ce-mi doresc si mie...

      (Nina Cassian)

© Copyright Angela Baciu
Nota :    August 2009
Comentarii (7)  
Vasile Oportun
Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 12:55

Nu am cunoscut-o pe Nina Cassian, dar am avut onoarea sa-l fi cunoscut pe Christian W. Schenk. Dat fiind acest fapt sunt sigur ca doamna Baciu Moise - dupa cum spune si dl. Schenk - a conturat-o bine pe Nina Cassian.
Felicitari Angelei baciu-Moise si multa sanatate Ninei Cassian!!!

petrica
Marţi, 29 Septembrie 2009, ora 13:53

Sunteti doua doamne ale poeziei romanesti ,doi titani ce vor ramane nemuritori!!!
Multa sanatate d-nei Nina iar d-nei Angela mai mult timp pentru a face tot ceea ce si-a propus... (Cum reusiti totusi sa munciti asa mult ,m-ai aveti timp liber?)Va urmaresc activitatea si va invidiez ,intrebandu-ma de unde atata forta pozitiva ...

Teodora
Joi, 17 Septembrie 2009, ora 18:16

Va iubesc d-na Nina CASSIAN
Va iubesc d-na Angela BACIU

Cezarina Adamescu
Luni, 14 Septembrie 2009, ora 07:57

Ce "Spectacol în aer liber!" a fost pentru mine poezia Ninei Cassian...Prin anii '70 aveam în repertoriu la ªcoala de actorie 70 de poezii din volumul "Cronofagie" si nu doar din cele mai scurte, ci poeme lungi: "O parte dintr-o pasare"; "Scrisori"; s.a. Confestiunile fictive ale domniei sale mi-au tinut, prin anii '80 loc de biblie. Când a venit recent în tara si a avut câteva emisiuni TV, le-am vazut în reluare, de câteva ori. Eram "obsedata".
ªi ma certam cu toti prietenii pentru ea...Fiindca ma regaseam în ea...
"N-am timp sa dau tuturor o dovada/ a marilor, uimitoarelor mele virtuti./ Cine are ochi de vazut, sa vada/ Altminteri, ochii mei ramân necunoscuti.//(...) Timpul e iute. Mai am câte-un dar de pret/ ªi caut destinatari sub stele./ S-ar putea sa-i caut în zadar/ ªi-am sa ma-ngrop ca faraonii, cu bogatiile mele" (Orgoliu).
Prietenia ei cu poetul de exceptie Iannis Ritsos trebuie consemnata în toate antologiile culturale. În fine, recent i-am retezat aripile unui oarecare buzoian care încerca sa-i faca vina...NU NE-AM MAI VORBIT.
Da, o admir si o iubesc pe Nina Cassian, îi cunosc opera si am cautat întotdeauna sa calc pe urmele sale. Ca n-am reusit, asta e alta poveste.
Dar îmi ramâne azi, dorinta de a o îmbratisa virtual pentru tot ce a fost si tot ce este. ªi pentru regretele sale poetice...

Cezara Adamescu

lucian s.
Luni, 14 Septembrie 2009, ora 00:30

Felicitari pentru interviu, d-na Angela Baciu ne-a obisnuit cu interviuri extrem de interesante ce merita citite (vezi cartile domniei sale "Marturii la sfarsit de veac" sau "Marturii dintre milenii") nu mai spun de poezii...
Am crescut cu poezia d-nei Nina Cassian, am invatat la scoala si ma bucur ca am putut citi acest interviu, de 3 ori bravo!!!!!

Christian W. Schenk
Duminică, 13 Septembrie 2009, ora 21:33

Asa cum am cunoscut-o pe Nina, asa a fost si prinsa de Angela Baciu-Moise. 5 Stele si mii de felicitari!

Christian W. Schenk

gia
Duminică, 13 Septembrie 2009, ora 21:00

Ce bucurie enorma mi-ati facut cu acest interviu, este minunat, felicitari !!!!!!! d-na Angela Baciu...iar d-nei Nina Cassian ii urez sanatate multa si o viata asa cum isi doreste...inca o data vedem ca poetii sunt inzestrati cu daruri ingeresti...

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online