evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Molecula Vieţii de Apoi  -  Praf minune (II)  -  Luminile oraşului VI  -  Aura urii  -  Marea Neagră. Iulie  -  Penato e căutat de prieteni  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Bătălia pentru supravieţuire  -  Drum fără întoarcere  -  Bătrânul, literele şi noaptea  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Muzeu Apocaliptic  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Evadare din Paradis  -  Mamal - Oraşul  -  Oglinda îngerilor  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  Arătarea  -  Cioara  -  Pastel  -  Echilibrul  -  Vânătoarea  -  Somnul  -  Omul invizibil  -  Re-insecţie  -  Catedrala  -  Upgrade "Beyond 363000"  -  Luminile oraşului XX  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Cruciada bucătarilor  -  Caseta pirografiată  -  Colecţionarul  -  Solilocviu  -  Chat Room  -  Locul pierdut  -  Delir  -  10 minute pâna la explozie  -  Puroi II  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  Pescarul la apus  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Variaţiuni pe o temă mai veche  -  Tarsius  -  Engel  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Planeta Fantomă  -  Nu este prima dată  -  Copilul gheţii


România XXI - încotro ?

Mircea Carbunaru si Bogdan Fofirca (Romania XXI - încotro ?, 1998)
  George Ceauşu
Echilibrul
Nu deschideţi uşa
De la proză SF la teatru şi poezie
Strajă la viiturile timpului
Strajă la viiturile timpului II
varianta print

George CeauşuPublicat Miercuri, 12 Decembrie 2001, ora 10:05

       O toamna de vis ne-a întâmpinat în week-end, la Braila: în intervalul 25-27 septembrie a. c. (n.r. 1998) a avut loc sesiunea de referate cu participare nationala România XXI - încotro?, ajunsa deja la cea de-a doua editie.

     

      Cenaclul brailean de arte vizuale si literatura de anticipatie "SFera", Asociatia Româna a Iubitorilor Naturii, filiala judeteana si DJTS-ul îsi dadeau mâna într-o actiune prospectiva, secondate de Centrul Cultural pentru Tineret, Muzeul Brailei, Scoala de Arte "Vespasian Lungu", CDIMM, Centrul de Creatie.

     

     

     

      Elemente de continut...

     

      Sesiunea a cuprins un concurs de referate (sectiunea I) si unul de proza (sectiunea a II-a); temele pentru concurs, la ambele sectiuni, fiind urmatoarele:

      a) Spatiul cultural românesc la începutul secolului XXI;

      b) Spatiul social românesc la începutul secolului XXI (Civilizatie urbana si ambient urban, Megalopolisul Braila-Galati - pro sau contra?, Pregatirea tinerei generatii pentru mileniu III: specializare sau diversitate);

      c) Spatiul informatic sau informational românesc în secolul XXI.

     

      Programul manifestarii a demarat vineri, 25 septembrie, începând cu orele 17.00, cu discursurile introductive apartinând lui Mircea Carbunaru si Ion Bucovala - principalii organizatori - si lui George Ceausu din partea invitatilor. Ion Lungeanu deschide programul cu O propunere, în care abordeaza atât limba sparga a Ninei Cassian (devenita reper cultural), cît si "cultura telenovelei", descriind riscurile acesteia în contextul unei marje largi de alegere culturala ? alegere simplificata, însa, excesiv de existenta facilului. Discutia se prelungeste mai târziu, Claudiu Tufan si Mircea Carbunaru aducând precizari suplimentare. George Ceausu ataca apoi Spatiu american, timp est-european, descriind o cale lunga prin care, pornind din est, se poate ajunge la "vestetica" în SF (cu respectarea "triplei corectitudini": Stiintifice, politice si pragmatice). Tocmai sosit de pe spatiul american (unde a fost la prestigioasa invitatie a lui Forrest Ackerman) maestrul Hobana apreciaza ca la Los Angeles americanii vorbesc la fel de urât ca si în filme. Catalin Badea-Gheracostea, descriind un colocviu literar european desfasurat nu de multa vreme la Brasov, explica de ce un basm românesc ca Harap Alb nu poate deveni hiperbasm cu happy end.

      În încheierea primei zile, Bogdan Fofirca trage la cheu dupa o navigare pe Internet si ne descrie proiectul "Gutenberg" al lui Michael Hart, lansat în 1971, al carui principal continut consta în culegerea pe calculator a cartilor, activitate realizata prin voluntariat. Am remarcat în asistenta pe Mihail Gramescu, Anca Amuzescu, Michael Haulica, Adrian Banuta, Jean-Lorin Sterian si pe cei mai activi dintre organizatori, Marian Coman si Dragos Fofirca.

     

      Discursul de a doua zi al Codrutei Nedelcu de la ARIN se constituie într-un serios avertisment ecologic. Adept al ideii de urbanism, Claudiu Tufan prezinta câteva contraargumente la dosarul unei zone comerciale libere: megalopolisul Braila-Galati. Angrenând diversitatea în sistemul oricarei specializari, Laurentia Teodorescu contribuie la reechilibrarea sensului carierei profesionale; dar, din "reechilibrarea orara", Petronela Baltatu pierde prilejul prezentarii referatului despre terapiile naturiste. În sfârsit, neobositul Bogdan Fofirca ne probeaza cu serioase argumente electronice ca din 1990 încoace si nord-americanii fac reforma în învatamântul de toate gradele.

     

      ...si de orientare turistica

      Sâmbata dupa-amiaza, lansarea a doua volume a strâns un public larg de tineret pe culoarele Muzeului de Literatura. Este vorba de amplul eseu Misterul Roswell dupa cincizeci de ani a maestrului Ion Hobana (Editura Agni, Bucuresti, 1997) si de culegerea de povestiri Tehnofictiuni a lui Aurelis Belei (Editura Tritonic, Bucuresti, 1998), ultima fiind prezentata de Zamfir Balan. În continuarea programului, domnisoarele Paula Loudenslager si Eliza Cozma de la Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici si Mijlocii, dupa ce ne prezinta sub forma imagistica cei patru "P" ai marketingului (produs, pret, piata, promovare) si ne dau sa rasfoim anexa unui manual de marketing ne invita sa participam la o afacere concurentiala: lansarea pe piata a echo-pen-ului. Ne împartim în cinci echipe de câte cinci-sase oameni si pornim jocul într-un mediu concurential, furnizând parametri pentru pretul produsului (dedus din pretul mediu de 30 de dolari), bugetul de promovare si încarcarea capacitatilor de productie. Din pacate, o imprimanta americana s-a trezit ca merge ca în România si nu a furnizat decât unei echipe bilantul (dupa prima miscare pe piata). Prima mutare din joc a avantajat astfel echipa D, care a înhatat premiul care consta în... echo-pen-uri. Obtinând un inexplicabil deficit, Catalin Gheracostea priveste romantic spre cei din echipa câstigatoare (Dragos Fofirca, George Ceausu, Petronela Baltatu si Daniela Popescu si fiica), echipa care jucase pretul "psihologic" de 28,89 dolari.

     

      În final s-au detasat fericitii premianti, rasplatiti si cu bani: Ioan Lungeanu (mentiune), Laurentia Teodorescu (premiul III), Liviu Radu (premiul II) si George Ceausu (premiul I). Din spusele maestrului Hobana, care a propus o noua editie a sesiunii stiintifice exact anul viitor, în umbra eclipsei din august si succedând "Atlantykron"-ul, am înteles ca suntem cu totii fericitii premianti - ca si mai "Prima TV" - dar nu pentru ca am raspuns întrebarii "Care este capitala Frantei?", ci pentru ca ne-am pus pentru doua zile mintile pe moate. Iata ca fericitul orb care nimereste vechea raia turceasca primeste si un baston modern cu care sa se orienteze în mileniul urmator. Sponsorii acestei manifestari - Cyclon Tech SRL, SC Movis Computer SRL, Coca-Cola Galati, SC Diorit Construct SRL, SC Aladin SRL, SC Giuliano Jeans SRL, SC Donario Cafea SRL, SC Gabriela SRL - merita toate consideratiile noastre.

     

© Copyright George Ceauşu
Sursa :   Quasar
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online