evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Poveste de mahala I : Meciul  -  Program de criză  -  Taina leului  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Portiţa  -  Îndelunga aşteptare  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Proză absurdă  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Norma  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Întâlnirea  -  Ancheta  -  Război total  -  Pasul craiului de munte  -  Meduza (II)  -  Bodaproste  -  Toate celelalte popoare  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Timpul  -  Sfârşitul lunii  -  The Alien Revolution  -  Muribundul  -  Meduza (IX)  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Halucinaţie  -  Arătarea  -  Sunet pentru suflet  -  Vară cu ciocănitori  -  Nebunul  -  Începutul  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Jocul  -  Nouăsprezece zile (I)  -  Evadare din Paradis  -  Valoare reziduală  -  Luminile oraşului XIII  -  Povestea trenului  -  Din vitrină  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Virus de sticlă  -  Je t'aime mélancolie  -  Striptease  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Creatorul  -  Clocitorul Josh  -  Lumea de sus  -  Omul cu păsări  -  Aniversarea  -  Scrisoarea


Cum va arăta viitorul peste 100 de ani

News TeamPublicat Duminică, 20 August 2006, ora 10:07

      Plaja la Polul Nord, supervirusi scapati din laboratoare, coada la cursele pentru Marte, sistem legislativ global. Acestea sint citeva dintre ipotezele care ar putea deveni realitate in secolul urmator, anunta oamenii de stiinta.

     

      Fizicianul britanic Stephen Hawking revine la tema sa favorita: istoria timpului. Doar ca acum nu mai priveste inspre trecutul cosmosului, ci inspre viitorul omenirii. De o luna si jumatate, el a lansat pe un forum Yahoo! intrebarea cruciala: "Cum va reusi specia umana sa supravietuiasca in urmatorii 100 de ani?". Pina acum au raspuns deja mai mult de 25.000 de persoane.

     

      De unde i-a venit aceasta idee? Chiar daca Hawking afirma, cu modestie, ca nici el nu cunoaste raspunsul la aceasta intrebare, fizicianul opineaza ca, "pe termen lung, singura sansa de supravietuire a omenirii va fi sa se extinda in spatiul cosmic si in alte sisteme solare". O solutie SF, spun unii, unica noastra scapare, contraargumenteaza altii. Lasind la o parte previziunile dezastruoase cu care ne-au obisnuit profetii neoprotestanti sau filmele de genul "Armageddon", ziarul "Die Zeit" a realizat o ancheta cu opiniile a zece oameni de stiinta specializati in climatologie, biologie, astronomie, dar si filosofie sau sociologie.

     

      Emigrarea pe alte planete este o utopie

     

      In contextul in care numarul populatiei de pe Terra continua sa creasca, ipoteza "mutarii" omenirii pe alte planete devine din ce in ce mai plauzibila. "Sint sigur ca in urmatorul secol nu vom fi nevoiti sa parasim Pamintul. Dar estimez ca, peste mii sau peste zeci de mii de ani, aceasta expansiune se va produce", opineaza astronautul Gerhard Thiele. Fireste, prima colonie va fi Marte, dupa care vor urma poate planete de pe alte sisteme solare. Dar pentru a avea sorti de izbinda, sistemele politice trebuie sa investeasca mai mult in cercetarea legata de zborurile spatiale si de crearea unei atmosfere artificiale.

     

      "Baloane de sapun", replica specialistii cu mai mult simt al realitatii. Filosoful Peter Sloterdijk, rector la Academia de Design din Karlsruhe, este de-a dreptul revoltat de vizionarii care construiesc scenarii fanteziste, uitind in ce lume traiesc. Cei care sustin ipoteza exodului pe alte planete fac parte din categoria visatorilor indragostiti si fascinati de tehnica. "Paradoxul este ca pentru ei este interzis sa recomandam Israelului ce sa faca, dar ar trebui sa fie clar pentru intreaga omenire ca trebuie sa isi caute loc pe alta planeta", arata Sloterdijk.

     

      Feministele vor sa salveze lumea

     

      Agresivitatea lumii de azi, amenintarea bombei atomice si fundamentalismul politic si religios au, in ochii feministelor, o cauza unica: mentalitatea masculina dominatoare si intoleranta. Cum putem supravietui in urmatorii ani? Simplu: prin renuntarea la valorile masculine in favoarea celor feminine. Cu alte cuvinte, mai putina violenta si sete de putere si mai multa compasiune. Fiecare barbat politic, fiecare general trebuie sa descopere si sa foloseasca feminitatea ascunsa in el. Dorinta de dominare va fi, in acest fel, inlocuita cu empatia si toleranta.

     

      Aceasta solutie este totusi o utopie, sustine Aleida Assmann, specialista in stiintele culturii si literaturii. Daca feministele nu pot asigura un plus de empatie in rindul societatii, religia ar putea fi o alternativa mai realista. "Avem nevoie de globalizarea responsabilitatii, a iubirii aproapelui si a eticii", afirma Margot Käßmann, reprezentanta Bisericii Evanghelice. Nu mai putem privi semenii din Asia ca pe o simpla "forta de munca" sau pe musulmani ca pe niste rotite care se invirt in jurul unei "axe a raului".

     

      "Inteligenta teologica nu ne poate ajuta cu nimic, cu atit mai putin in cazul «sfintului razboi»", afirma transant Ernst Ulrich von Weizsäcker, specialist in stiinta mediului la Universitatea din California. Sarcina omenirii va fi sa gaseasca niste legi internationale stricte care "sa fie respectate peste tot, sa ajute la depasirea diferentelor sociale si la respectul dintre culturi si religii", conchide Von Weizsäcker.

     

      Europenii se vor muta la Polul Nord

     

      Amenintarile omenirii nu vin doar dinspre tulburarile politice si religioase. Un real pericol este incalzirea globala cauzata de poluare. "Nu cred ca specia noastra va fi distrusa, nici chiar in mii de ani, pentru ca oamenii vor supravietui mutindu-se la cei doi poli. Dar schimbarea climaterica din pricina omului va aduce o scadere considerabila a calitatii vietii. De exemplu, oceanele nu vor mai putea absorbi dioxidul de carbon, ceea ce va conduce la agravarea procesului de sera. In acest fel, in urmatorii 100 de ani, temperatura ar putea creste cu 10-20 de grade Celsius", arata Hans Joachim Schellnhuber, cercetator in climatologie.

     

      Daca vom scapa de dezghetul calotelor polare si de transformarea Europei intr-o noua "Sahara", nu vom avea prea mult timp sa rasuflam usurati. "Razboiul contra terorismului a adus in prim-plan o problema mai grava decit amenintarea cu razboiul nuclear. Nu-mi este greu sa-mi imaginez distrugerea omenirii printr-un supervirus, o arma biologica creata intr-un laborator oarecare de pe glob. De aceea, trebuie sa renuntam la orice forma de cercetare de acest gen si sa distrugem definitiv toate armele atomice existente", sustine Schellnhuber.

     

      Sanse de 90% pentru iesirea din haosul actual

     

      Politica, religia, societatea sint prinse azi intr-un virtej din care nici chiar oamenii de stiinta nu stiu cum vom iesi. "Este foarte greu sa facem scenarii realiste pe o perioada mai lunga, pentru ca istoria ne-a inselat de prea multe ori", sustine sociologul Wolfgang Sofsky. Cu atit mai mult cu cit sistemele politice si climaterice actuale sint foarte instabile, daca nu chiar haotice. De fapt, "lumea nu se afla doar de azi, ci dintotdeauna, intr-o stare de haos. Ceea ce, dupa definitia matematica a haosului, inseamna urmatoarele: orice schimbare, cit de mica, poate avea consecinte enorme asupra sistemului", explica prof. Karlheinz Brandenburg, specialist in tehnologie digitala.

     

      Chiar daca oamenii de stiinta germani nu se aventureaza in profetii foarte curajoase despre viitorul omenirii, atitudinea generala este moderat-optimista. "Cred ca exista o probabilitate de 90% pentru ca omenirea sa supravietuiasca si dupa 100 de ani. Exista insa si o sansa de 1/10 pentru a esua. Evenimentele provocate de noi sau de natura ar putea sa ne nimiceasca. S-ar putea ca un asteroid sa aterizeze peste noi sau o supernova sa arda Pamintul " ambele sint evenimente putin probabile si in afara controlului nostru. Exista insa o probabilitate mai mare ca noi sa ne autodistrugem", avertizeaza Schellnhuber.

     

      Globul se scufunda incetul cu incetul

     

      Ritmul de topire a stratului de gheata ce acopera Groenlanda s-a accelerat din 2004, arata masuratorile recente realizate de un satelit al NASA. Diminuarea masei glaciare a fost calculata de cercetatorii de la Universitatea din Texas prin masurarea lunara a schimbarilor survenite in valorile gravitatiei din regiunea Groenlandei. Se estimeaza ca rata de dezghet este de 239 de kmc de calota glaciara intr-un an. Acest fenomen are ca efect cresterea nivelului apelor de pe glob cu o jumatate de milimetru pe an. In cazul in care calota de gheata s-ar topi complet, nivelul apei de pe glob ar creste cu 6,5 metri.

     

     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online