Afișez toate cele 6 rezultate

  • A avea sau a fi? – Erich Fromm De La Libris.ro Carti Dezvoltare Personala 2023-06-04 3

    A avea sau a fi? – Erich Fromm De La Libris.ro

    Intr-o lume care nu mai crede nici in fericirea prin consum si nici in binefacerile concurentei egoiste si ale progresului nelimitat, A avea sau a fi? este un manifest pentru o noua ordine psihologica si socio-economica. Fromm urmareste istoria si efectele a doua moduri fundamentale de a exista: cel bazat pe avere, putere si agresivitate, respectiv cel motivat de dragoste, daruire si spontaneitate. Solutiile iesirii din starea de depresie si dezumanizare birocratica sunt articulate intr-un program socio-economic temerar, care merge de la initiativele individuale ale „consumului sanatos” si ale intensificarii trairilor spirituale pana la masuri globale in favoarea unei democratii participative, a unui management umanist si a diminuarii inechitatilor flagrante. Punand laolalta argumente psihanalitice si marxiste cu revelatii din mistica medievala si cu subtile analize macroeconomice, si tintind deopotriva excesele capitalismului si socialismului, A avea sau a fi? este o sinteza surprinzator de actuala. Consumatorul este vesnicul sugar ce plange dupa biberonul cu lapte. A consuma reprezinta o forma de „a avea”, probabil forma cea mai importanta. Consumul alina nelinistea, intrucat ceea ce ai nu-ti poate fi luat; dar el te indeamna sa consumi si mai mult, pentru ca ceea ce ai consumat anterior nu-ti mai ofera satisfactie. – E. Fromm Consumul sanatos poate avea loc doar daca din ce in ce mai multi oameni doresc sa-si schimbe modelele de consum si stilurile de viata. Oamenii isi vor da seama ca un consum exagerat da nastere la pasivitate; ca nevoia de viteza si noutate reflecta nelinistea interioara, fuga omului de el insusi. – E. Fromm Cuprins: • Partea intai Intelegerea diferentelor dintre a avea si a fi – O prima privire – A avea si a fi in experientele cotidiene – A avea si a fi in Vechiul si Noul Testament si in scrierile lui Meister Eckhart • Partea a doua Analiza diferentelor fundamentale dintre cele doua moduri de existenta – In ce consta modul de existenta bazat pe a avea? – In ce consta modul de existenta bazat pe a fi? – Alte aspecte ale modurilor de existenta bazate pe a avea si a fi • Partea a treia Omul nou si noua societate – Religie, caracter si societate – Conditii pentru schimbarea umana si caracteristicile Omului nou – Trasaturile noii societati

    Intr-o lume care nu mai crede nici in fericirea prin consum si nici in binefacerile concurentei egoiste si ale progresului nelimitat, A avea sau a fi? este un manifest pentru…
  • Arta de a asculta – Erich Fromm De La librariadelfin.ro Carti Dezvoltare Personala 2023-06-04

    Arta de a asculta – Erich Fromm De La librariadelfin.ro

    Arta de a asculta – Erich Fromm

    Arta de a asculta - Erich Fromm
  • Arta de a fi – Erich Fromm De La librariadelfin.ro Carti Dezvoltare Personala 2023-06-04

    Arta de a fi – Erich Fromm De La librariadelfin.ro

    Arta de a fi – Erich Fromm

    Arta de a fi - Erich Fromm
  • Arta de a iubi – Erich Fromm De La Libris.ro Carti Dezvoltare Personala 2023-06-04

    Arta de a iubi – Erich Fromm De La Libris.ro

    Intr-o cultura mercantila si narcisica, putini mai reusesc sa traiasca o iubire implinita si autentica, stabila si satisfacatoare. Si aceasta, pentru ca uitam adeasea ca iubirea, ca orice fel de „arta”, are nevoie de exercitiu si rabdare, de concentrare si determinare. In aceasta carte clasica, Fromm exploreaza diversele chipuri ale iubirii, incepand cu forma ei romantica (adesea gresit inteleasa), continuand cu dragostea fraterna si cea erotica si incheiind cu iubirea de sine si de Dumnezeu, precum si cu dragostea pentru parinti si copii. Scris cu jumatate de secol in urma, acest ghid al indragostitului ratacit este mai actual ca oricand, oferind, intr-un limbaj limpede, cai spre un plus de intimitate, de pasiune si de rezonanta afectiva. Lectia lui Fromm este ca iubirea incepe prin a oferi ceva celui drag (bucurie, intelegere, umor, curiozitate sau chiar tristete), prin a darui „toate expresiile a ceea ce este viu in noi”. In anii 1970, am fost adeseori martor al felului deosebit in care Fromm isi exprima iubirea. O simteam in felul in care incepea o conversatie cu cineva. Si, mai presus de toate, o simteam in felul in care se raporta la sotia lui, Annis: cand o staruta in lift, cand isi lua ramas bun, cand o privea si o atingea. Capacitatea lui Fromm de a darui iubire poate fi resimtita chiar si azi de cei care citesc Arta de a iubi . -Rainer Funk, psihanalist si fost asistent al lui E. Fromm Iubirea nu este in primul rand o relatie cu o anumita persoana. Ea este o atitudine, o orientare a caracterului care determina relationarea unei persoane cu lumea ca intreg si nu doar cu un unic „obiect” al iubirii. Daca cineva iubeste doar o alta persoana si este indiferent fata de restul semenilor sai, iubirea sa nu este iubire, ci atasament simbiotic sau autocentrare amplificata. -Erich Fromm Erich Fromm (1900-1980), sociolog si psihanalist, s-a format in cadrul Scolii de la Frankfurt, pentru ca in 1933 sa emigreze in SUA. La Editura Trei au mai aparut Arta de a fi, Anatomia distructivitatii si Budismul Zen si psihanaliza .

    Intr-o cultura mercantila si narcisica, putini mai reusesc sa traiasca o iubire implinita si autentica, stabila si satisfacatoare. Si aceasta, pentru ca uitam adeasea ca iubirea, ca orice fel de…
  • Arta de a asculta – Erich Fromm De La Libris.ro Carti Dezvoltare Personala 2023-06-04

    Arta de a asculta – Erich Fromm De La Libris.ro

    Cum era Erich Fromm ca terapeut? Ce principii il ghidau in intelegerea suferintelor psihice ale pacientilor sai? Volumul de fata ne permite sa il insotim in cabinet si sa descoperim elementele esentiale ale artei sale de a-si asculta pacientii, modul in care reuseste sa ii inteleaga, pastrandu-si vie dorinta de a invata despre oameni, fara sa se ascunda in spatele tehnicii. Cunoasterea de sine si descoperirea propriului inconstient, curajul de a trai cu adevarat experienta, autoanaliza, empatia sunt cateva dintre elementele necesare pentru a avea capacitatea de a iubi oamenii. Din perspectiva lui Fromm, sa-l putem intelege pe celalalt inseamna sa-l iubim, adica sa ii fim aproape fara teama de a ne pierde pe noi insine. Pentru a dobandi arta de a asculta, e necesar sa descoperim arta de a iubi si arta de a fi om. Erich Fromm (1900-1980), sociolog si psihanalist, s-a format in cadrul Scolii de la Frankfurt, pentru ca in 1933 sa emigreze in SUA. Din cartile sale traduse la Editura Trei, amintim: Arta de a iubi, Arta de a fi, Anatomia distructivitatii umane, Omul pentru sine, Fuga de libertate, Din dragoste de viata, Patologia normalitatii, Limbajul Uitat. O introducere in intelegerea viselor, basmelor si miturilor. Mi-aduc aminte ca odata a venit la mine un scriitor hollywoodian extrem de talentat, pentru ca simtea ca isi pierde creativitatea. Pur si simplu nu mai putea crea. Dupa ce am ascultat experienta lui de la Hollywood, i-am spus urmatorul lucru: ,,Oricine si-ar pierde creativitatea daca ar duce stilul tau de viata. Daca vrei sa fii creativ, trebuie sa fii sincer cu tine insuti. Daca vei continua sa traiesti in acea atmosfera, nu iti vei exploata niciodata talentul pe care il puteai folosi acum cativa ani, cand inca nu aveai atat de multa otrava in corp.” – Erich Fromm Autoanaliza trebuie sa fie si poate fi simpla. Intr-o jumatate de ora pe zi, in timpul unei plimbari, ma gandesc, de exemplu: ieri m-am simtit obosit. De ce oare? Am dormit suficient. S-ar putea sa observ: eram foarte anxios. Mergand pe acest fir: De ce eram anxios? Poate descopar ca eram furios. Sau, daca am o durere de cap, ma pot intreba – cum ar trebui sa procedez de fiecare data cand ma doare capul – pe cine sunt furios? Odata ce am aflat, durerea dispare. – Erich Fromm Traducere din limba engleza deIrina Henegar.

    Cum era Erich Fromm ca terapeut? Ce principii il ghidau in intelegerea suferintelor psihice ale pacientilor sai? Volumul de fata ne permite sa il insotim in cabinet si sa descoperim…
  • Arta de a fi – Erich Fromm De La Libris.ro Carti Dezvoltare Personala 2023-06-04

    Arta de a fi – Erich Fromm De La Libris.ro

    Intr-o lume dominata de consumerism, de goana dupa avere si onoruri si de falsele retete pentru fericire, Erich Fromm ne invata cum sa ne eliberam de iluzii si de ideile primite de-a gata si cum ne putem exploata energiile launtrice pentru a duce o viata cu sens. Trecerea de la existenta preocupata de posesie si imbogatire („a avea”) la un trai bazat pe constientizarea si dezvoltarea propriilor calitati sufletesti („a fi”) conduce, in mod iminent, la o stare de iluminare psihica si de bogatie spirituala. Daca in volumul A avea sau a fi? , Fromm discuta solutiile politico-economice pentru o viata autentica, in cartea de fata el se opreste asupra tehnicilor individuale de concentrare si de trezire spirituala, de meditatie orientala si de autoanaliza in cheie freudiana. Toate acestea sunt menite sa sporeasca puterea noastra de a iubi, de a gandi critic si de a actiona creativ si productiv. Autoanaliza si in special exercitiile de respiratie si de constientizare se pot face ori de cate ori nu esti ocupat cu altceva, ca atunci cand te afli in metrou sau in avion. Toate aceste prilejuri ar trebui sa fie utilizate pentru o forma sau alta de atentie concentrata, in loc sa incepi sa citesti o revista, sa vorbesti cu cineva sau sa visezi cu ochii deschisi. Odata ce ai capatat obiceiul de a face acest lucru, astfel de situatii cand nu ai „nimic de facut” devin bine-venite, deoarece te imbogatesc si iti procura satisfactie. – Erich Fromm In volumul de fata, Erich Fromm ne propune caile de realizare a constientizarii de sine si ne impartaseste pasii catre a fi, pe care i-a parcurs el insusi zilnic, acordand o atentie sporita autoanalizei, ca una dintre aplicatiile psihanalizei. -Rainer Funk Erich Fromm este nu doar un psiholog cu o intuitie ascutita, ci si un scriitor de talent. – Chicago Tribune Erich Fromm (1900-1980), sociolog si psihanalist, a facut parte din Scoala de la Frankfurt, iar in 1933 a emigrat in SUA. Editura Trei a mai publicat volumul sau A avea sau a fi? , Omul pentru sine , Arta de a iubi , Fuga de libertate , Anatomia distructivitatii umane , Budismul Zen si Psihanaliza.

    Intr-o lume dominata de consumerism, de goana dupa avere si onoruri si de falsele retete pentru fericire, Erich Fromm ne invata cum sa ne eliberam de iluzii si de ideile…